Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-31 16:06:00

Fordított nap a Műcsarnokban április elsején, gyerekekkel

  Egy napra a gyerekek veszik birtokba a Műcsarnokot április elsején, pénteken. A fordított napon gyerekek fogadják a látogatókat, ők felügyelnek a kiállítótermekben, ők tartanak tárlatvezetéseket, segédkeznek a ruhatárban és a pénztárban.

A múzeum első ilyen jellegű rendezvényének ötlete Szabics Ágnestől, a Műcsarnok múzeumpedagógusától származott. A fordított nap lebonyolításában az ő múzeumi szakkörének növendékei, valamint a XII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói vesznek rész.
"A gyerekek hetek óta nagyon lelkesen készülnek a fordított napra. Versengtek egymással, hogy ki kerüljön a ruhatárba, ki lehessen tárlatvezető" – mondta a múzeumpedagógus. Mint jelezte: a program a maga nemében egyedülálló, hiszen a műtárgyakat egy kiállításon általában óvják a gyerekektől, és nekik magyarázzák az alkotások jelentőségét.

A 10 órától 18 óráig tartó fordított nap programjaiból nem szívesen emelné ki egyiket sem, mivel valamennyi nagyon izgalmasnak ígérkezik. Az elsősorban felnőtteknek szánt programok csúcspontjait, a tárlatvezetéseket és a SZEMAFOR kézműves műhely foglalkozását mindenesetre igyekeztek inkább délutánra, a látogatók várhatóan nagyobb hullámára időzíteni. A gyerekek 15 órától majd 17 órától két tárlatvezetést tartanak a múzeum Egyszerű többség című kiállításán. A rendhagyó tárlaton 15 magyar művészeti csoport mutatkozik be nemcsak képzőművészeti jellegű alkotásokkal, hanem beszélgetésekkel, közös főzéssel vagy éppen színi előadással.

A kiállítási túrák arra is alkalmat adnak a gyerekeknek, hogy saját értelmezésükben mutathassák be a látogatóknak a kortárs művészet alkotásait.


(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.