Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-31 20:34:00

Folytatódik a sztrájk az Air France-nál

Harmadik napja sztrájkoltak az Air France légikísérő hétfőn. A francia légitársaság vezetősége ugyanakkor azt közölte, hogy a járatok 85 százalékát el tudja indítani.

A hétfőre tervezett mintegy ezer járatból hetvenet, köztük Budapestre közlekedőket is törölt a légitársaság a párizsi repülőtereken. Az induló járatokon átlagosan háromnegyedórás késésre kell számítani. A légitársaság a sztrájk szombati kezdete óta százra csökkentette a járatain az utasok számát, azaz a jeggyel rendelkezőknek átlagosan csak a felét engedik fel a gépekre, elsősorban a családokat és az időseket. A többiek várólistára kerülnek, és majd később indulhatnak olyan járattal, amelynek a személyezte teljes.

Az Air France ugyanis azt a megoldást választotta, hogy a nem sztrájkoló légi-kísérőket szétosztotta a járatokon, valamint mozgósította mintegy kétszáz, más munkakörben dolgozó munkatársát a sztrájkolók pótlására. Így egy járatra csak két légikísérő jut, akik nem tudnák kiszolgálni az összes utast. Mindezek következtében sokan rekedtek a repülőtereken.
A sztrájkfelhíváshoz a légiutas-kísérők hét szakszervezete közül hat csatlakozott, ezek a dolgozóknak a hetven százalékát képviselik. A szakszervezetek tájékoztatása szerint a légiutas-kísérőknek több mint hatvan százaléka sztrájkolt hétfőn. Az ellen tiltakoznak, hogy egyes járatokon csökkentik a személyzet számát, így nehezebbé válik a munkájuk, és veszélybe kerülhet az utasok biztonsága. Hétfő délután két kisebb szakszervezet jelezte, hogy keddtől nem folytatja a munkabeszüntetést, miután a vezetőségtől megfelelő garanciákat kaptak a légikísérők munkahelyeinek megtartására 2012 végéig. Ez a döntés azonban nem érinti a sztrájkot, amelyet a többi szakszervezet szerda estig folytat.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.