Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 12:15:00

Folyamatosan csökken a beruházások szintje

Vegyesen ítélik meg a beruházási kilátásokat az elemzők: van, aki szerint az év hátralévő részében kezdődő beruházások javíthatnak az adatokon, míg mások szerint folytatódhat a beruházások csökkenése.

Visszaestek a beruházások a második negyedévben, a nemzetgazdasági beruházások volumene április-júniusban 2,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint, míg az első negyedévben 2010 utolsó negyedéhez képest még 1,7 százalékos emelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők negyedéves szinten 1-2 százalékos csökkenést vártak.

A KSH szerdán közölt friss adatai szerint 2011 második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben pedig 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője Távirati Irodához eljuttatott értékelésében azt hangsúlyozta, hogy az igen gyenge beruházási adat nagyrészt megmagyarázza a vártnál lényegesen gyengébb második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatot is. Úgy vélekedett, hogy mivel néhány kiemelt feldolgozóipari és telekommunikációs beruházás a harmadik negyedévben kezdődött el, illetve akkor realizálódik, a harmadik negyedéves beruházási adat jóval kedvezőbb lehet.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta, hogy a gyenge második negyedéves GDP adat után nem meglepő a beruházások ilyen mértékű visszaesése. Kifejtette, a feldolgozóiparban, járműgyártásban jelentős beruházások folynak, de ezeken – és néhány kisebb súlyú ágazaton – kívül jelentős visszaesés tapasztalható. Az autóiparban vannak olyan „zászlóshajó” beruházások, amelyek felhúzzák a beruházásokat, és ezekhez néhány vállalkozás – főleg beszállítók – hozzá tudnak csatlakozni, de a magyar gazdaság többi területén nincs előrelépés. A jövőbeli kilátásokról Török Zoltán úgy vélekedett, hogy folytatódhat a beruházások csökkenése, mivel a már folyó nagyberuházásokon kívül nem látszanak a fellendülés jelei. Fontos kérdés az is, hogy a „zászlóshajó” beruházásokat teljes egészében megvalósítják-e – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy erre inkább igen a válasz, ugyanakkor a magyar gazdaság kettéosztottsága még erősebbé válhat.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.