Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-14 15:15:00

Fitch: romló kilátások a kelet-európai bankoknál

Összességében stabil a közép-kelet-európai gazdaságok bankrendszereinek kilátása, amely ugyanakkor romlik a gyengülő növekedés, a romló eszközminőség és a finanszírozási feszültségek miatt - állapítja meg szerdán Londonban ismertetett átfogó térségi bankszektor-elemzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő, befektetőknek összeállított 14 oldalas értékelése szerint a lengyel, a szlovák és a cseh bankszektor stabil kilátása erőteljesebb eszközminőséget, finanszírozási helyzetet és teljesítményt tükröz. Szlovénia és Magyarország esetében ugyanakkor „a kockázatok mérlege továbbra is negatív irányba billen”– fogalmaznak szerdai elemzésükben a Fitch londoni közgazdászai.

A cég szerint változatlanul kedvezőtlen folyamatok zajlanak Bulgária, Románia és Horvátország bankszektoraiban is, de ezek a bankpiacok „megőriztek valamelyes sokktűrő rugalmasságot”.
A Fitch Ratings azt jósolja, hogy a térségi bankrendszerek finanszírozása valószínűleg drágább lesz, miután a tulajdonos bankok továbbhárítják saját refinanszírozásuk szintén emelkedő költségeit. A nagybani piaci hozzáférés korlátozott marad, miközben erősödik a betétekért folyó helyi szintű verseny. A Fitch szerint mindez visszafogja a hitelkiáramlás növekedési ütemét, különösen azokon a piacokon – közük Magyarországon, Romániában és Szlovéniában –, amelyek nagyobb mértékben függnek a külső finanszírozástól.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.