Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-08 15:15:00

Figyelmeztetés Görögországnak

Görögországnak eddigi hatalmas erőfeszítései mellett is tiszteletben kell tartania a segélynyújtás fejében kikötött euróövezeti feltételeket.

Az első görög segélycsomag hatodik részletének folyósításához ezeket a feltételeket teljesíteni kell, "különben a folyósításra nem kerülhet sor" - mondta Jean-Claude Juncker, az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke.

Az EU, az IMF és az EKB a folyósítási feltételek teljesítésének ellenőrzésére Görögországban tartózkodó szakértői csoportja, a "trojka" az elmúlt héten pénteken megszakította a vizsgálatokat és idő előtt elutazott Athénból, mivel nem találta elégségesnek a görög kormány intézkedéseit. A trojka engedélye nélkül az esedékes támogatási összeget nem lehet átutalni.
Az euróövezeti miniszterek szeptember közepén döntenek a részlet átutalásáról, de a jövő heti wroclawi informális találkozó napirendjére is felkerült a téma. A kifizetés október közepén válik esedékessé.

Görögország eddig öt részletet kapott meg az első segélycsomagból, összesen 65 milliárd eurót, az IMF kifizetéseit is beleértve. A hatodik részlet átutalásával az első csomag keretében folyósított összeg 80 milliárd euróra emelkedik és még 30 milliárd marad függőben, amiből 20 milliárd esik az EU-ra. Ez a fennmaradó 20 milliárd euró azonban átkerül az euróövezeti tagországok által még ratifikálandó második görög segélycsomagba, a módosított EFSF segélyalap keretében, melynek pontos részletei még kidolgozásra várnak.

A második görög segélycsomag 109 milliárd euróra rúg. Az első görög segélycsomagot még az EFSF 2010 februári létrehozása előtt állították össze az euróövezeti országok, főként bilaterális hitelszerződésekkel, az IMF harminc százalékos részvételével. Az EFSF azóta már két másik országot is, Írországot és Portugáliát is "védőszárnya alá vett" milliárdos támogatásokkal. Írország 85 milliárd eurós támogatási csomagját 2010. november 28-án, Portugália 78 milliárd eurós támogatási csomagját pedig 2011. május 17-én fogadták el.

Az euróövezeti tagországoknak a csomagot szeptember végéig kell ratifikálniuk. A csomag életbe léptetésének előfeltétele az euróövezeti tagországok egyhangú döntése. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan jár el az euróövezet akkor, ha Szlovákia továbbra is megtagadja a részvételt a támogatási programban. A pozsonyi törvényhozás megosztott a kérdésben. Tisztázni kell még emellett a finnek fedezeti követelésének kérdését is.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.