Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-21 18:10:00

Feleségét és testvérét lőtték agyon: holnap hallgatják ki a férfit

A romák elleni támadássorozat fordulópontjának számító, két ember halálával végződő nagycsécsi támadás bizonyítási eljárásával folytatódik szerdán a romagyilkosságok büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon; a bíróság előtt tanúként beszél majd az a férfi, akinek feleségét és testvérét lőtték agyon, s a lövések következtében ő maga is megsérült.

A Borsod megyei település Dózsa utcai utolsó két házára 2008. november 3-ra virradóra támadtak rá: az egymással szemben lévő két lakóházra Molotov-koktélokat dobtak, amelynek következtében az egyik teljesen kiégett, a másiknak az ablaka perzselődött meg, mert a gyújtópalack nem tört össze; a támadók több lövést adtak le a házakra.

A szántóföld melletti egyik házban három felnőtt és egy értelmi fogyatékos, süketnéma lány lakott. A támadást túlélő Nagy Tibor az MTI tudósítójának korábban többször elmondta, üvegcsörömpölésre ébredt, a ház hátsó szobájában tüzet látott, a sűrű füsttől és a magasra felcsapódó lángoktól viszont nem tudott a helyiségbe belépni. Felesége és sógora a konyhában, vízzel teli vödörrel akarta megfékezni a lángokat, de amint megfordultak, a szobaajtónál az újabb durranások után összeestek, a „fejükből ömlött a vér", mindketten azonnal meghaltak.

Nagy Tibor a becsapódott sörétszemektől a jobb hóna alatt sérült meg. Átrohant a szemközti házba, amelyre szintén rálőttek és Molotov-koktélt dobtak a támadók, majd a szomszédban lakó sógorához ment, hogy segítséget kérjen.A másik megtámadott házban két kisgyermekével és feleségével élő Nagy Ferenc átrohant a szemközti égő házba, kihúzta testvére és sógornője már élettelen testét az udvarra, majd kivezette a lángoló szobában az ágyon ülő fogyatékos lányt.

A Pest Megyei Főügyészség szerint az ablak lehúzott redőnyein keresztül Nagy Tibornét és sógorát, Nagy Józsefet Pető Zsolt harmadrendű vádlott lőtte agyon azzal a fegyverrel, amelyet fél évvel korábban egy besenyszögi vadásztól rabolt el az első- és másodrendű vádlottal együtt. Ugyanezzel a sörétes puskával lőtt rá többször is 2009. augusztus 3-án a Szabolcs megyei Kisléta Bocskai utcájának egyik lakóházára, majd miután szétlőtte a bejárati ajtót, társával, Kiss István másodrendű vádlottal agyonlőtték az ágyban fekvő 45 éves nőt, aki azonnal meghalt, míg a támadás idején a házban tartózkodó, akkor 12 éves lány életveszélyesen megsérült.

A vádirat szerint a Molotov-koktélt is a harmadrendű vádlott dobta a házra, amely teljesen kiégett, míg az azzal szemben lévő lakásra Kiss István adott le egymás után négy lövést, és dobott két gyújtópalackot, amelyek közül csak a kertbe esett üveg tört össze és gyulladt meg, a szobában landolt benzines palack épségben maradt.

Kiss Árpád elsőrendű vádlott és testvére, Kiss István, illetve Pető Zsolt a Nagycsécsét megelőző támadásokban "szerzett tapasztalatok" (Galgagyörk, Piricse, Nyíradony, Tarnabod) alapján jobban átlátható és megközelíthető célpontot keresett. Mivel Tarnabodon nem romák házait támadták meg, már nem volt fontos az sem, hogy romákkal összefüggő, negatív hírekből ismert település legyen a célpont, csupán az, hogy romák éljenek ott. Így lett a következő helyszín Nagycsécs, amely után már mindig életveszélyes és halálos sérüléssel járó támadásokat követtek el, a vádirat szerint aprólékos módon megtervezve.

A vád szerint a nagycsécsi gyilkosság fordulópont volt: a halálos áldozatokkal járó támadás megerősítette a vádlottakat abban, hogy így érhetik el céljaikat, „saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást". Ezt követően már nem romák lakóházát, hanem az azokban élő embereket vették célba, kifejezetten ölési szándékkal tervezték meg következő támadásaikat, amelyek során négy másik embert, köztük egy ötéves kisgyermeket megöltek, egy fiatal fiút és egy 12 éves lányt életveszélyesen megsebesítettek.

A nagycsécsi kettős gyilkosság azért is fordulópont volt a romák elleni támadássorozatban, mert Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javaslatára az akkori országos rendőrfőkapitány ötven tagú külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére, és 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Az Országos Cigány Önkormányzat a támadás miatt megsemmisült házat újjáépíttette, míg november 3-át - az első halálos áldozatok emlékére - a cigányság gyásznapjává nyilvánította.

A romák elleni támadások miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban bűnsegédként részt vevő negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

A négy vádlott közül a testvérpár csak a sérüléssel nem járt támadásokat ismerte el, míg a harmadrendű vádlott következetesen mindent tagad. A szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban állt negyedrendű Csontos István a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai gyilkosságokról, amelyekben sofőrként segítette társait, részletes vallomást tett a nyomozás során.


MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.