Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-30 12:54:00

Fejlesztés helyett fejvesztés: az MSZP vicces szeretne lenni

Tréfás közleményt adott ki a Magyar Szocialista Párt, melynek nyolc éves kormányzása gyakorlatilag padlóra vitte Magyarországot.

Az ország érdekeit szem előtt tartó érdemi és felelős cselekvés, vagy kapkodó, egyben mégis késlekedő látszatpolitizálás? A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajnos szinte minden területen egyértelműen az utóbbi mellett tette le a voksát az elmúlt egy évben. ITT AZ IDŐ változtatni ezen!


A Fellegi Tamás miniszter úr az általa vezetett fejlesztési minisztériumon az elmúlt egy évben bemutatta, hogyan nem szabad irányítani egy nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú tárcát. Megalakulása óta az összes nagy állami pénzosztó felett álló NFM-ben fejlesztés helyett szinte csupán fejvesztés tapasztalható.

A látványpolitizálás legvilágosabban az energiapolitika területén érhető tetten. Az elmúlt egy évet itt az árak központi akarat szerinti mesterséges kordában tartása határozta meg. Ez azonban a koncepciótlanság, a rögtönzés, és a dilettantizmus mutatójává vált, miután az ágazati szereplők beruházásaikat elhalasztották, az ármoratórium által felszámolt szabadpiaci árverseny pedig összesen mintegy 520 000 ezer fogyasztó számára drágította meg az gáz- és villanyellátást.

Az orosz energiafüggőség a hangzatos kormányzati kommunikáció ellenére nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt évben: a kormány tétlensége miatt csúszik legalább fél évet a NABUCCO gázvezeték építésének megkezdése, a "csak" szállítási útvonali diverzifikációt biztosító Déli Áramlattal kapcsolatban pedig egyre reálisabb annak a veszélye, hogy – az kormány Oroszország-politikája miatt – végül nem hazánkon halad majd keresztül…

Ami pedig a fejlesztéspolitikát illeti: bizony itt is a koncepciótlanság, valamint az előkészítetlenség az "úr". A jókora csúszással bemutatott ÚSZT "végleges" formájában sem nevezhető kidolgozott fejlesztési stratégiának, sokkal inkább egyfajta víziógyűjteménynek. A megvalósítás lépéseit csak a konkrét pályázati kiírásokból lehetne megismerni, ezek jelentős része azonban még egy évvel a kormány hivatalba lépése után sem jelent meg, így egy éve gyakorlatilag áll a magyar gazdaság.

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP-kormány - és így az NFM - működésének első évét a kidolgozott szakmai programok és az átfogó, mély strukturális döntésekhez szükséges politikai bátorság hiányában a látványpolitizálás, a kapkodás és késlekedés sajátos keveréke jellemzi.

ITT AZ IDŐ, hogy ez megváltozzon!


MTI, OS

Kiadó: MSZP-Országos Központ


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.