Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 14:10:00

Fehéroroszország vessen véget a kivégzéseknek!

A halálbüntetés eltörlésének világnapján az Amnesty International (AI) aktivistái követelik, hogy Fehéroroszország vessen véget a kivégzéseknek – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint 1991 óta valószínűsíthetően több mint négyszáz embert végeztek ki Fehéroroszországban, amely – egyedül az európai államok és a volt Szovjetunió tagországai közül – még mindig él a halálbüntetés gyakorlatával. A pontos adatokat homály fedi a kivégzéseket övező általános titkolózás miatt.

A foglyokat rendszerint a halálbüntetés végrehajtása előtt pár perccel tájékoztatják kivégzésükről, ami rendszerint golyó általi halált jelent. A jogvédők szerint Fehéroroszországban a halálbüntetés kegyetlensége nem áll meg a kivégzés borzalmánál: a családok csak hetekkel vagy akár hónapokkal a büntetés végrehajtása után kapják meg a halálhírt, a holttesteket nem adják ki, és sokszor el sem mondják nekik, hol temették el szeretteiket.

Mint írták: az AI 2010-ben huszonhárom országban kivégzések ezreiről számolt be. Az év végére majdnem 17.800 halálraítélt várta világszerte, hogy „kormánya megölje őket”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.