Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 12:25:00

Évtizedes védelem a családoknak

Harrach Péter reményei szerint évtizedekre meghatározza a magyar családpolitikát a hamarosan benyújtandó családok védelméről szóló sarkalatos törvény.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a Parlamentben csütörtökön azt mondta, a gyermekvállalási kedv erősítését az szolgálja, ha biztonságos és kiszámítható családpolitikát folytat Magyarország. Nem jó, ha négyévenként változik a családpolitika – fogalmazott a Keresztény Civil Szervezetek 5. Országos Fórumán, hozzátéve, hogy ez a kiszámíthatóság egy ilyen sarkalatos törvényben jelenhet meg.

Kiemelte, hogy gyermek és gyermek között nem lehet különbséget tenni, sok az egyszülős, illetve élettársi kapcsolatra épülő család, a gyermekek 40 százaléka házasságon kívül születik, a tejes családok aránya meglehetősen alacsony. Ezért a jogszabályban a család „a leszármazásra épül”, és azt mondja ki, hogy a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenes ági rokoni kapcsolatban vannak. Családként definiálják még az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is.

Felsorolják a törvényben a gyermekek jogait, így elsősorban, hogy családban nevelkedjen, és rögzítik kötelességeiket is. Harrach Péter ezek között említette a tanulmányok folytatását, az egészségtelen életmód kerülését, a szülővel való együttműködés kötelességét, és eltartásának kötelezettségét addig a határig, amíg saját gyermekének eltartását nem veszélyezteti. A KDNP frakcióvezetője a foglalkoztatás és család összeegyeztetéséről azt mondta, a kiskorú gyermeket nevelő szülőt – külön törvényben foglaltak szerint – kiemelt munkajogi védelem illeti meg. Rögzítik, hogy az állam ösztönzi a részmunkaidőben való munkavégzést, és beillesztették a kerettörvénybe a családok adórendszeren keresztüli támogatását is. Harrach Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő a kiemelt támogatást a második gyermeknél tenné meg, ugyanis második gyermekek nem nagyon születnek meg ma.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.