Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-27 14:53:00

Évekig tartó, drasztikus élelmiszerár-emelkedés várható

Tartósan magas élelmiszerárakra számít az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) vasárnap megválasztott új főigazgatója.

Nemcsak egy pár évig lesznek drágák az élelmiszerek. Nem átmeneti egyensúlyhiányról van szó– mondta hétfőn a brazil José Graziano Da Silva.

Az új főigazgató kifejtette, hogy a drágulás a pénzpiacokkal van összefüggésben, és amíg nem lesz stabil a globális pénzügyi rendszer, addig magasak lesznek a nyersanyagárak. Az élelmiszerek ára idén februárban világszerte csúcsra emelkedett. Az árak a véres lázongásokat kiváltó 2007/2008-as élelmiszerválság idején regisztrált szintet is meghaladták.

Márciusban aztán – nyolc hónapig tartó folyamatos emelkedés után – csökkenés indult, és az OECD–FAO nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a trend a következő hónapokban sem változik. Az idei betakarítási szezon jónak ígérkezik, az árak így rövid távon mérséklődnek, a magas szintet azonban nem hagyják el.

A FAO szombattól július 2-ig tartja kétévenként szokásos konferenciáját római székházában, ahol egyebek mellett megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést.


(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.