Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-30 19:25:00

Evangélikus találkozó: 110 ezer résztvevőt várnak

Szerdától tartják Drezdában a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozót, amelyet ezúttal a 33. német evangélikus összejövetellel (Kirchentag) kapcsolnak össze; az eseményre 110 ezer résztvevőt várnak, megnyitó beszédet mond mások mellett Christian Wulff szövetségi elnök és Joachim Reinelt püspök - közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház hírszolgálata.

Mint írták, 1991 óta háromévente rendezik meg a közép- és kelet-európai lutheránus egyházak találkozóját lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok, osztrákok és németek részvételével. Drezdában most számukra külön közép- és kelet-európai találkozóközpontot hoztak létre.
A Máté evangéliumából vett Ahol van a ti szívetek, ott van a ti kincsetek is mottójú rendezvénynek egyszerre három helyszínen tartják a nyitó-istentiszteletét; ezek egyikén Fabiny Tamás püspök prédikál. A másik két nyitóeseményen Jochen Bohl drezdai tartományi püspök és Andrea Schneider oldenburgi rádiós lelkésznő hirdet igét. Mindegyik liturgián egyházi zenekarok és kórusok is fellépnek.

A nyitó istentiszteleteken a szinti és roma népcsoportok integrációjának segítésére lehet majd adakozni, az összegyűjtött pénzt az ezen közösségekben végzett diakóniai (szeretetszolgálati) munka támogatására, valamint a nyomor, a munkanélküliség és az írástudatlanság leküzdésére fordítják, illetve arra, hogy "az evangélikus romák otthonra találjanak a szlovákiai evangélikus egyházban".

A nyitónap estéjén az Elba két partján a tervek szerint 150.000 gyertyából álló fénytenger világít majd a hívek kezében, miközben a Concentus Vocalis St. Lukas kórus énekel.
Az ötnapos program keretében számos érdekes és hasznos információt kaphatnak az érdeklődők az egyes gyülekezetek standjainál, és több pódiumbeszélgetést is tartanak. Ezeken mások mellett részt vesz Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A színpadokon különböző stílusú zenei programok várják az érdeklődőket: gospel, pop, jazz, népzenei és klasszikus zenei együttesek, kórusok lépnek fel, az Altmarkt színpadán pedig a Die Prinzen együttes lép fel. Szászország fővárosa, Drezda a dixieland stíluson keresztül mutatkozik be, Lipcse városa Johann Sebastian Bachra és Luther Mártonnak, az evangélikus egyház alapítójának feleségére Bóra Katalinra emlékezik.

A záró istentisztelet adományait a szélsőjobboldali mozgalmakkal szembeni és az emberi méltóságot védő mozgalom támogatására gyűjtik. Az úgynevezett engesztelési mozgalom célja egy koordinációs központ létrehozása, amelynek feladata az együttműködés és a párbeszéd erősítése. Az adományokból tervek szerint három évig biztosított a projekt finanszírozása.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.