Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-29 16:30:00

Év végi politikai adok-kapok

Selmeczi Gabriella szerint az MTVA székházánál csütörtökön történtek pikantériája, hogy "az a Lendvai Ildikó, aki a KISZ KB és az MSZMP egyik cenzora volt kulturális kérdésekben, illetve az értelmiség tevékenységét cenzorálta, vajon hogy kerül oda".

A Fidesz szóvivője erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt az éhségsztrájkolókat körülvevő kordon bontására vonatkozó kérdésre válaszolva. Hozzátette: úgy véli, erről majd a választók fognak véleményt formálni. Selmeczi Gabriella a történtek kapcsán annak a reményének adott hangot, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás lesz.

„Szeretnénk, ha az MTVA és azok, akik különböző akciókkal próbálják magukra felhívni a figyelmet, megegyeznének, nagyon fontos, hogy a rend, a törvényesség helyreálljon" - fogalmazott a szóvivő, aki azt is megjegyezte: a közmédiumoknak megvan a vezetésük, megvannak a hivatalok, jogszabályok rendelkeznek a működésükről. Ezeknek a jogszabályoknak és törvényeknek a betartásával kell dolgozni mindenkinek, „nemcsak a közmédiumoknak, hanem az állampolgároknak és az ott dolgozóknak is" – vélekedett a politikus.

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdték meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.

Lendvai Ildikó az MTI-nek elmondta, csütörtök reggel értesültek arról, hogy az éhségsztrájkolók egy részét a biztonsági őrök nem engedik be a számukra kijelölt helyre, és azért érkeztek ide, hogy tisztázzák a helyzetet. Azt is közölte, jogászokkal konzultálnak, milyen jogi lépést tehetnek az ügyben, esetleg fordulhatnak-e az ombudsmanhoz. A kerítés felállítása indokolatlanul korlátozza a tiltakozók szabadságát és jelzi, hogy a kordonállítók félnek attól, mások is csatlakozhatnak a demonstrációhoz – jelentette ki.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének „kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.
 

mti
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.