Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-28 21:00:00

Euróválság: londoni elemzők szerint Kelet-Európa nem menedék

A felzárkózó európai piacok befektetési termékei jól teljesítenek az euróövezeti szuverén adósságválság közepette, ám nem szabad ezt a térséget sem „biztos menedéknek" tekinteni, mivel több csatornán is átterjedhet erre az országcsoportra a valutauniós „járvány" – vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – által összeállított elemzés kiemeli, hogy miközben az euróövezeti gazdaságok adósbesorolásait sorra rontják a hitelminősítők, Közép-Kelet-Európában ellenkező irányú adósosztályozási folyamat zajlik. „Ez figyelemreméltó", mivel a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni időszakban még ezeket az országokat tekintette a piac Európa leggyengébb térségének.

A Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői szerint azonban „elbizakodottság" lenne a közép-kelet-európai országokat biztonságos befektetői menedéknek tekinteni, mivel ez a térség is ki van téve a potenciális euróövezeti járványveszélynek. A ház szakértői szerint az euróövezettel közvetlenül határos országok közül Lengyelország és Csehország „néz ki a legjobban", ám a befektetési termékekben meglévő magas külföldi tulajdonosi arány nyomást gyakorolhat Lengyelországra, Csehországot elsősorban a kereskedelem esetleges visszaesése sújthatja, Magyarország pedig „mindkét tényezőt megszenvedné" negatív fejlemények esetén.
A cég szerint jóllehet a múlt heti brüsszeli euróövezeti csúcson számos problémát kezelésbe vettek, ám az általános helyzet távolról sem megoldott, sőt ismét romolhat, és ennek hatásai több csatornán át is beszivároghatnak a közép-kelet-európai gazdaságokba.

A Barclays Capital londoni elemzői által azonosított „terjedési útvonalak" között van a térség függősége a külső – elsősorban a német – kereslettől, tekintettel arra, hogy a felzárkózó európai gazdaságok magánszektoraiban zajló folyamatos adósságleépítés valószínűleg még egy ideig nyomást gyakorol a belső keresletre. A járványveszélyt okozó tényezők közé sorolja a ház az euróövezeti bankokkal fennálló szoros kapcsolatot. A Barclays Capital elemzői ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy e bankok közül több is kapcsolatban van a gyengébb euróövezeti szuverén adósokkal, köztük Görögországgal. Mindemellett azok a közép-kelet-európai országok, amelyeknek folyamatos külső portfolió-beáramlásra van szükségük folyómérleg-hiányuk finanszírozásához, ki vannak téve a globális kockázatvállalási hajlam változásainak.

A járványkockázatok között említették a Barclay Capital londoni szakértői a térség adósságpiacain meglévő, megnövekedett külföldi befektetői pozíciókat, azzal a véleményükkel indokolva ezt a felvetést, hogy ha valahova nagy mennyiségű portfoliótőke áramlott be, onnan jelentős kiáramlás is lehetséges, „ha a likviditásra otthon van szükség". Ez utóbbival kapcsolatban a cég elemzői kiemelik, hogy a befektetői pozíciók leépítése és a kockázati felárak ezzel járó emelkedése „hamar ördögi kört eredményezhet", és ha ez a folyamat olyan gazdaságban indul be, amelynek magas a függősége a külföldi befektetői finanszírozástól, az likviditási válságot okozhat.

A közép-kelet-európai gazdaságokat fenyegető euróövezeti járványveszélyről a múlt héten a Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai is átfogó elemzést állították össze; ők három lehetséges beszűrődési csatornát azonosítottak.
Az első az euróövezeti növekedés lassulása, amely lassíthatja a keletiek növekedését is, különösen azokban az országokban – Magyarországon, Csehországban és Romániában – , amelyekben nincs erőteljes hazai kereslet. A második csatorna a nyugati bankok közép-kelet-európai kitettsége, amely a Morgan Stanley múlt heti elemzése szerint jelentős, és jóval meghaladja a görög bankok szerepét a délkelet-európai térségben.

A ház szerint végül a „magától értetődő" járványveszély a pénzpiacokról fenyeget: ezt jelzi, hogy az euró és a térségi fizetőeszközök közötti kockázatfedezeti keresztdevizás báziscsere-ügyletek felárai máris szélesednek. A Morgan Stanley londoni szakértői szerint ha a járványpszichózis eléri Közép-Kelet-Európát, a 2008-ban történtekből levonható tanulság az, hogy a piac képtelen a különbségtételre. Így fordulhatott elő például, hogy 2008 végén a cseh piacok is zuhantak, jóllehet a cseh háztartásoknak nem is voltak devizaalapú adósságaik, alacsony volt az államadósság és a folyómérleg-hiány, a cseh bankrendszer pedig szilárdan állt a lábán. Egyszerűen a közelség a nyomás alatt lévő országokhoz – Magyarországhoz és Romániához – elégséges volt annak a következtetésnek a levonásához a piacon, hogy Csehország is csak egyike a közép-kelet-európai országoknak, és mint ilyen, semmiben nem különbözik a többitől – állt a Morgan Stanley londoni részlegének múlt heti átfogó járványkockázati elemzésében.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.