Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 12:08:00

Európai Egyesült Államokat akar a román államfő

Az Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazza a román államfő, szerinte az Unió elveszíti versenyképességét, ezért a tagállamoknak le kellene mondania szuverenitásáról, hogy Európa továbbra is gazdasági és katonai nagyhatalom maradhasson.

Traian Basescu embere egy diáktáborban tartott előadásában beszélt, hogy az elmúlt tíz évben Európa folyamatosan veszített versenyképességéből, ezért az Európai Uniónak a következő két-három évben el kell döntenie, létrehozza-e az Európai Egyesült Államokat.

Románia első embere szerint Európa lemaradt Kínával, az Egyesült Államokkal és más nagyhatalmakkal szemben, földrészünk gazdasági erő híján megfelelő katonai erővel sem rendelkezik. Példaként említette Líbiát, rámutatva, hogy az EU hiába támadta meg az észak-afrikai államot, nem fogja megnyerni a háborút. Basescu szerint Európa biztonságát csak pénzzel lehet biztosítani, pénzt viszont csak versenyképes és jól teljesítő gazdaság termelhet. Az EU tagállamainak külön szálon futó gazdasági politikái pedig akadályozzák az öreg kontinens versenyképességét – hangoztatta Basescu.

Az európai vezető politikusok számára a lakosság meggyőzése jelenti a nagy kihívást, hiszen ehhez a tervhez minden állam vezetőjének rendelkeznie kell saját népe egyetértésével – hangsúlyozta az államfő. Az európai politikusok felelőssége eldönteni, hogy adnak-e esélyt az egyesült Európának vagy sem. Ebben a pillanatban Európa népei nincsenek felkészülve erre az egységesítési projektre, a politikusok sem rendelkeznek kellő erővel a terv megvalósításához – jelentettei ki Basescu.

Az Egyesült Államokat említette példaként, ahol – mint mondta – nincs teljes uniformizálódás, de a gazdasági politikákat összehangolták. Az államfő szerint a közös európai fizetőeszköz, az euró nem fog fennmaradni, ha nem történik meg az EU-ban is ez a fajta összehangolás. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egy ilyen terv figyelembe venné valamennyi náció nemzeti azonosságtudatát, és képes lenne megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek valamennyi kultúra identitását megvédik.

  

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.