Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-30 17:30:00

Európai állásközvetítői napok Brüsszelben

Elsősorban a fiatalok munkához jutásának segítése érdekében állásközvetítői napokat tartanak Brüsszelben szombattól, az eseménysorozaton 80 vállalat és intézmény ismerteti meg munkalehetőségeit és tevékenységét az érdeklődők tízezres nagyságrendűre várt seregével.

A rendezvényt támogató Európai Bizottság pénteki közleményében hangoztatta, az elhelyezkedés bátorítása különösen fontos most, a nemzetközi gazdasági válság idején, amikor uniós szinten az átlagos munkanélküliség 9,5 százalékos, az ifjúság körében pedig a 20, sőt egyes EU-tagországokban a 40 százalékot is meghaladja.

Andor László, a témáért felelős bizottsági tag külön is kifejtette, hogy jelenleg a 25 év alattiak közül 5 millió uniós lakosnak nincs munkája. Jelezte, a rendezvénnyel a lehető leggyakorlatiasabb módon kívánják segíteni a munkaerőpiacra jutást. A brüsszeli eseménysorozatot hivatalosan Matild belga hercegnő nyitja meg szombaton.
A bizottság jelezte azt is, nemcsak az EU székhelyén, hanem tagországaiban is számos rendezvényre kerül sor az állásközvetítői napok keretében. A programokról a http://jobdays.eu internetes oldalon találhatók részletes információk több nyelven.

A bizottság pénteken kiadta egy uniós közvélemény-kutatás eredményeit arról is, mennyire vonzó az EU-ban a szakképzés intézménye. Eszerint a lakosság 47 százaléka vett részt korábban vagy tanul jelenleg a szakképzésben. Az országukban erről a rendszerről kialakult képet a válaszadók 71 százaléka ítélte pozitívnak és 23 százaléka negatívnak.

A pozitív megítélés aránya a legmagasabb Máltán (92 százalék), Finnországban (90 százalék) és Ausztriában (88) volt, míg a legalacsonyabb Szlovéniában és Hollandiában (50-50 százalék). Magyarországon a megkérdezettek 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hazájában pozitívnak látja a szakképzés megítélését.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.