Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-15 20:14:00

Etikai vétség miatt összeomlik a patinás sajtóbirodalom

Lemondott pénteken a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom nagy-britanniai cégcsoportjának vezérigazgatója, Rebekah Brooks.

A globális sajtó- és médiakonglomerátum első embere, Rupert Murdoch ugyanaznap személyesen kért elnézést annak a meggyilkolt kislánynak a családjától, akinek mobiltelefonját a cég legnagyobb brit lapja évekkel ezelőtt feltörte és lehallgatta. Rebekah Brooks a News International élén állt. Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját -, amelyről a múlt héten kiderült, hogy annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát.
Ráadásul a botrány egyre nagyobbra duzzad: a lap az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.
Brooks a lemondását bejelentő pénteki közleményében hangsúlyozta: "mélységes felelősséget" érez mindazok iránt, akiknek a lap eljárása "fájdalmat okozott". Brooks közölte, hogy jóllehet személyesen kívánta kivezetni a céget a válságból, ám jelenléte "a parancsnoki hídon" az ő személyét állította a vita középpontjába, és ez elvonta a figyelmet "a múltbeli problémák rendezésére tett őszinte erőfeszítésekről". Brooks ezért benyújtotta lemondását, amelyet pénteki közlése szerint a 80 esztendős Rupert Murdoch, a globális sajtó- és médiacsoportot összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch - a brit érdekeltség, a News International elnöke - elfogadott.

Rupert Murdoch pénteken, egy londoni szállodában személyesen kért elnézést Milly Dowler családjától a történtekért. A találkozót az idős sajtómágnás kérte.A szülők ügyvédje utána a szálloda előtt összegyűlt újságíróknak elmondta: Murdoch "alázatosan, megrendülten és őszintén megkövette" a kislány hozzátartozóit, "többször is bocsánatot kért", és biztosította a szülőket arról, hogy "személyes csapásként" élte meg mindazt, ami történt.A nagy-britanniai Murdoch-lapok szombaton külön közleményben az olvasóktól is elnézést kérnek a telefonlehallgatásokért.

A súlyos botránynak áldozatául esett a News of the World, miután a lapot kiadó News International a múlt héten bejelentette a korábban vasárnaponként 2,5 millió példányban megjelent újság azonnali felszámolását. A 168 éve alapított lap utolsó, 8674. száma múlt vasárnap került a standokra.


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.