Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 10:32:00

Észak-Koreának folytatnia kell az atomfegyver-mentesítést

Kína arra szólította fel Észak-Koreát, hogy rendezze kapcsolatait Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal – jelentette hétfőn a pekingi központi tömegtájékoztatás.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes háromnapos látogatásának első napján Phenjanban közölte Cso Jong Rim észak-koreai miniszterelnökkel, hogy az ország kapcsolatainak javítása Szöullal és Washingtonnal, valamint a térség békéjének és stabilitásának a megerősítése valamennyi érintett fél érdeke. Kína támogatja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) erőfeszítéseit arra, hogy a helyes utat választva folytassa a párbeszédet, hogy mielőbb újrainduljanak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célzó hatoldalú tárgyalások, valamint, hogy enyhüljön a feszültség a térségben.

Cso, aki a legmagasabb koreai párttestület, a Koreai Munkapárt politikai bizottsága elnökségének is tagja, külön kitért a gazdasági kapcsolatok fokozására a kereskedelem, a bányászat és az infrastruktúra területén. A két ország között még vasárnap – részletesebben nem ismertetett – gazdasági és műszaki együttműködési megállapodásokat írtak alá. A két ország közötti kétoldalú kereskedelem 2011 első hét hónapjában már 87 százalékkal – 3,1 milliárd dollárra – bővült a tavalyi év azonos időszakához képest.

Amerikai és észak-koreai diplomaták a tervek szerint hétfőn és kedden tárgyalnak Genfben az észak-koreai atomprogram leállításáról szóló tárgyalások újraindításáról. Phenjan két évvel ezelőtt, a második földalatti atomrobbantása után, az ellene érvényesített szankciókat követően szakította meg az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea bevonásával zajló tárgyalásokat.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.