Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-11-26 13:21:00

Észak-Korea háborúval riogat az amerikai hadgyakorlat miatt

Az EU külpolitikai főképviselője aggodalmának adott hangot a Koreai-félszigeten kialakult helyzet miatt. Phenjan felszólított, hogy a hétvégi, Egyesült Államokkal közös dél-koreai hadgyakorlat háborúba sodorhatja a térséget.

Catherine Ashton élesen bírálta Észak-Koreát, amiért kedden tüzérségi támadást intézett egy dél-koreai sziget ellen egyúttal felszólította a phenjangi vezetést, hogy tartózkodjon bármiféle olyan cselekedettől, amely további eszkalációhoz vezethet.
Jonas Parello-Plesner, a European Council on Foreign Affairs elemzője az EUobservernek nyilatkozva riasztónak nevezte, hogy dél-koreai katonák haltak meg az incidensben, ugyanakkor úgy vélte, nem lesz háború.

„A dél-koreai elnök megpróbálja lehűteni és stabilizálni a helyzetet. Egy Észak-Korea elleni hagyományos háború nem jelent opciót. Dél-Koreának sokkal több veszíteni valója van, miközben az északiak az egész rendszerüket a háborúra való felkészülésre építették” – vélekedett a szakértő.
Közben Észak- Korea figyelmeztetett, hogy a küszöbön álló amerikai – dél-koreai közös hadgyakorlat a háború szélére sodorhatja a térséget. Az Egyesült Államok haditengerészetének atommeghajtásos anyahajói már a Sárga tenger felé tartanak, hogy vasárnap kezdődő katonai akcióban részt vegyenek.

Kedden legalább négyen meghaltak, mikor Észak-Korea váratlanul ágyúzni kezdte a Dél-Koreához tartozó Jonpjong-szigetet. A támadást követően a dél-koreai védelmi minisztert leváltották posztjáról, mondván túl lassan reagált az északi provokációra. A mostani volt a legdurvább incidens a két Korea között az 1953-as, békeegyezmény nélkül befejezett koreai háború óta.

(forrás:bruxinfo, bbc)

m.i.



 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.