Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-20 10:05:00

Erre járt a szuperhold

A Hold szombaton 17:59-kor kelt, és vasárnap hajnalban, 05:10-kor tűnt el. A kettő között a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek tűnt, mivel a pályáján olyan közel került a Földhöz, amennyire legutóbb 1992-ben közelítette meg. A csillagászok számításai szerint 14 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek láttuk a Holdat, mint általában.

A jelenség oka, hogy a Hold nem kör, hanem ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, amelynek van egy Földhöz legközelebbi, és egy legtávolabbi pontja (perigee és apogee). A Hold távolsága bolygónktól 354 és 410 ezer kilométer között mozog, az átlagos távolság 383 ezer km. Ha a Hold éppen akkor jár a Föld-közeli pontjánál, amikor telihold van (vagyis a Nap a Holdhoz képest éppen a Föld túlsó oldalán helyezkedik el, így nem vet árnyékot a Holdra), előáll a szuperhold. A szombat esti teliholdkor a Hold 356 ezer kilométerre volt, vagyis az elméleti minimumhoz nagyon közel (szuperholdról akkor beszélünk, ha 90 százalékosan megközelíti az elméleti minimumot a Hold).

Akik a borús idő miatt lemaradtak az eseményről, azok az évtizedben még két szuperholdat figyelhetnek meg, 2016. november 14-én, majd 2018. január 2-án.

Forrás:
http://index.hu/tudomany/2011/03/19/szuperhold_lesz_este_az_egen/

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.