Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-10 13:35:00

Erdő Péter hitoktatást tart nagyböjt vasárnapjain

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagyböjti katekézist, azaz hitoktatást tart a budapesti Szent István-bazilikában a húsvét előtti negyvennapos előkészületi időszak, a nagyböjt vasárnapjain az esti szentmisék után. Az első alkalom ezen a hétvégén lesz.

Snell György, a bazilika plébánosa elmondta, hogy a család évéhez kapcsolódó sorozat előadásaira nemcsak a vallásos embereket várják, hanem mindenkit, aki érdeklődik az iránt, hogy az egyháznak mik a tanításai a családról, s a keresztény normák hogyan érvényesülhetnek a családok életében.

Erdő Péter bíboros így írt a 2006-ban Misszió a városért címmel tartott katekézissorozatáról megjelent könyvében: "(A katekézis) legegyszerűbb módja, ha a szentmiséhez kapcsolódva, mintegy liturgikus keretben adjuk elő hitünk tartalmának lényegét. (... ) A katekézis sajátos műfaj: nem azonos a konferenciabeszéddel, amely arra törekszik, hogy hitünk egy-egy fontos kérdését mélyebben feltárja, esetleg a tanítás történelmi fejlődését részletesen bemutassa, vagy az egyház hitét megvédje az éppen aktuális ellenvetésekkel szemben. A katekézis elsősorban közvetít és összképre törekszik. Bemutatja és közli a hit élményének örömét és a hit tartalmának áttekintését. Különösen fontos ez a mai ember számára, aki gyakran szomjazik a vallásos élményre, de ritkán figyel arra, hogy a vallásos hitnek tényszerű tartalma is van: az az igazság, amely valóban szabaddá tesz minket."

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.