Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-20 17:33:00

ENSZ: háborús bűncselekmény lehet Miszráta bombázása

A nemzetközi jogba ütköző bűncselekmény lehet az úgynevezett kazettás bombák és nehézfegyverek alkalmazása Miszrátában - figyelmeztetett szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Navi Pillay nyilatkozata szerint jelentés érkezett arról, hogy Miszráta ostroma során állítólag kazettás bomba robbant párszáz méterre a város kórházától. Más híradások szerint két klinikát aknavetők, illetve orvlövészek vettek tűz alá.

"A nemzetközi jog szerint egészségügyi létesítmények szándékos lövetése háborús bűncselekmény, és a lakosok szándékos veszélybe sodrása szintén súlyosan megsértheti az emberi jogokat és a nemzetközi emberiességi jogokat" - írta a főbiztos. Pillay felszólította a líbiai hatóságokat, hogy vessenek véget az ostromnak, és engedélyezzék az áldozatok megsegítését.

A tripoli kormányzat tagadja, hogy kazettás bombát vetett volna be. Vasárnap megígérte az ENSZ-nek, hogy a segélyek eljuttatásához hozzáférést biztosít Miszrátához és az általa ellenőrzött nyugati országrészhez.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán ötszáz tonna élelmet és orvosi segélyt indított útnak a városba tengeri úton. A görög komphajó a visszaúton ezer menekültet fog elszállítani. Jeremy Haslam, az IOM koordinátora elmondta, hogy a segélyszállító hajók mozgásáról előre tájékoztatják Tripolit. A komp legutóbbi útja során a legénység nehézfegyverek dörgését hallotta, de ahogy közeledtek a kikötőhöz, "kísérteties csönd" támadt.

Miszráta és a felkelők központja, Bengázi között tucatnyi vontatóhajó és halászhajó is megfordul hetente átlag egyszer. Az egyik hajó kapitánya elmondta, hogy főként fegyvert és lőszert szállítanak, lévén "az is a segély egyik fajtája".
 

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.