Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 10:00:00

Energia Szabadegyetem indul Szegeden

Az energetikával kapcsolatos társadalmi és tudományos kérdéseibe avatják be az érdeklődőket a pénteken kezdődő Energia Szabadegyetem előadássorozaton.

A Szegedi Tudományegyetem természettudományi és informatikai kara által szervezett előadások hallgatósága átfogó és hiteles képet kaphat az energiaforrásokról, azok felhasználásáról, illetve a szegedi egyetemen e témakörben folyó kutatásokról. Szalai Tamás, a kar közkapcsolati titkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első előadáson Hannus István egyetemi tanár az energiaforrások történetéről, a velük kapcsolatos gondokról és a lehetséges alternatívákról beszél majd. A professzor szerint az energiahordozók története azt mutatja, hogy a ma még legnagyobb mennyiségben használt fosszilis energiahordozók - szén, kőolaj, földgáz - csak egy epizódot jelentenek az emberiség életében, de a kimerülő és környezetszennyező energiaforrások helyet keresett alternatívák, az atomenergia és a megújuló energiaforrások alkalmazása sem problémamentes.

A szabadegyetem tucatnyi előadásán szó esik majd a biomassza eredetű energiahordozók technológiai és társadalmi kérdéseiről, a geotermikus energia hasznosításáról, a fosszilis energiahordozók keletkezéséről. Szabó Gábor akadémikus a földgázban és egyéb energiahordozókban előforduló szennyeződések méréséről tart előadást, de a szakemberektől hallhatnak majd az érdeklődők az atomenergia jelenéről és jövőjéről, a hidrogéngazdaság lehetőségei és a biogáz-technológiáról is.

Több előadás is szól az energiafelhasználásról a köz- és lakóépületekben, sőt a hallgatóság megismerheti az egyetemen megvalósított energetikai beruházásokat is, az egyik decemberi előadáson pedig a napenergia-hasznosítás területén folyó nanotechnológiai kutatásokat mutatja be Hernádi Klára dékán.

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.