Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-05 11:00:00

Elszáll a hiány – a kormány bevallotta Brüsszelnek

Durván elszáll a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya – erről számolt be a kormány Brüsszelnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem adott magyarázatot a több mint 300 milliárd forintos különbségre.

A kormány arra számít, hogy durván elszáll a központi költségvetés idei pénzforgalmi hiánya, és az év végére mintegy 300 milliárd forinttal meghaladja a törvényben rögzített előirányzatot. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárás keretében küldött el az Európai Unió statisztikai hivatalának.

A jelentés a Mol-részvényvásárlás után módosított 2011-es költségvetési törvényben megjelölt 1138 milliárd forintos pénzforgalmi hiány helyett 1451,5 milliárd forintos deficitet jelez előre a központi költségvetés várható egyenlegében. Ez 313,5 milliárd forinttal több a parlament által elfogadott előirányzatnál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az új pénzforgalmi hiánnyal azt jelzi előre az Eurostatnak, hogy a kormányzat szerint nem teljesül a 2011-es költségvetésben kitűzött hiánycél, vagyis, sarkosan fogalmazva, megdől az idei büdzsé.
 

Az NGM-től jött a szám

A 2011-es adatokat nem a statisztikai hivatal, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állította össze, a KSH ugyanis csak a tényadatokkal foglalkozik, a kormányzati várakozásokról szóló adatok a gazdasági tárca hatáskörébe tartoznak.

A jelentés a 313,5 milliárd forintos eltérésből összesen 130 milliárd forintra ad magyarázatot. Ebből a legnagyobb tétel az, hogy a kormány elengedi a társadalombiztosítási alapok 95 milliárd forintos tartozását a központi költségvetés felé. A Magyar Nemzeti Banknak is kifizet mintegy 30 milliárd forintot, emellett 4,2 milliárd forintot ad a Malévnak és 2,2 milliárdot költ a Gripenek lízingjére.
 

Nem erről volt szó

A magasabb szám alapján a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya idén a GDP 5,2 százaléka lesz a tervezett 4,1 százalékos hiány helyett. Fontos megjegyezni, ez csak a központi költségvetés várt hiánya, az, hogy az államháztartás hiánya hogyan alakul, nagyban függ a többi alrendszer, különösen az önkormányzatok hiányának alakulásától. Az önkormányzatok tavaly jelentősen túllőttek a kormány által várt hiányszámon, és részben emiatt sokkal nagyobb lett a vártnál a teljes államháztartás hiánya is.
 

 (hvg.hu)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.