Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-18 16:20:00

Előcsalogatják az Al-Kaidából a tálibokat

Az eddigiektől eltérően külön szankciós listákat vezet majd az ENSZ a tálibokról és az al-Kaidáról a világszervezet Biztonsági Tanácsának a döntései alapján.

A testület egyhangúlag fogadta el pénteken azt a két határozatot, amelyek szerint ezentúl két külön listán tartják majd nyilván a tálibokkal, illetve az al-Kaidával kapcsolatban álló fizikai és jogi személyeket az eddigi közös lista helyett. A büntető intézkedések - például a bankbetétek befagyasztása vagy az utazási korlátozások - azonban változatlanok maradnak.

Hatékonyan a terroristák ellen

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a tálib mozgalom és az al-Kaida szimbolikus szétválasztásával a világszervezet hatékonyabban akar fellépni a terrorizmussal szemben, ugyanakkor támogatni akarja az afgán kormánynak a nemzeti megbékélést célzó erőfeszítéseit.

Nyugati hírügynökségek szerint az új rendszer alkalmazásával arra akar reagálni a világszervezet, hogy eltérő struktúrát építettek ki a tálibok és az al-Kaida, és eltérő célokat is követnek. Az al-Kaida ugyanis világméretű szent háborút folytat a Nyugat ellen, a tálibok viszont a saját országukban vívott harcra összpontosítanak. Az Egyesült Államok által ösztönzött BT-döntések azoknak az erőfeszítéseknek a részét képezik, amelyek célja, hogy tárgyalásos megoldást találjanak a közel 10 éve folytatódó afganisztáni háború befejezése érdekében.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy a határozatok világos üzenetet jelentenek a táliboknak, valamint jövőt jelentenek mindazok számára, akik hátat fordítanak az al-Kaidának, lemondanak az erőszakról, és tiszteletben tartják az afganisztáni alkotmányt.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az új rendszer támogatja az afganisztáni kormánynak azokat az erőfeszítéseit, amelyek békekötést céloznak azokkal a felkelőkkel, akik készek a nemzetközi terrorszervezetekhez fűződő kapcsolataik megszakítására.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.