Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-11-22 13:30:00

Elment Metz Katalin újságíró, kritikus

Ha ránézett az ember, az első, ami eszébe villant, ez volt: élet. Nehéz lenne megmondani, hogy, de tényleg egyszerre tudott több helyen jelen lenni. Noha e tulajdonsága némi szétszórtságot feltételez, színikritikáinak a tökéletes összeszedettség, részletekbe menő értékelés adta cementjét, amit a szakma ritka egyöntetű elismeréssel honorált.

Elhunyt egy megáldott ember. (Metz Katalint megáldotta a pápa, mikor az olaszországi magyar évadról tudósított; amúgy református volt).

Metz Kati Vásárhelyt látta meg a napvilágot, mindig büszkén vallotta magát lófő székelynek. A teatrológia előtt bölcsészetet tanult, magyar-német szakon végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Másodéves korától publikált rendszeresen kritikákat. Kati nem akárhol tanulta a színházi mesterséget: a legendás bukaresti Caragiale Film- és Színházművészeti Intézet teatrológia szakán. Nálunk ilyesminek akkor, 1973-ban, hírét sem hallották. Három esztendővel színháztudományi diplomája után a bukaresti St. Gheorgiu Újságíró Főiskolán kapott oklevelet. Ekkor már olyan rangos lapok állandó munkatársaként dolgozott, mint a Korunk, az Igaz Szó, vagy A hét.

Egyszerre elfogyott körülötte a levegő, nem talált állást Erdélyországban. Anyaországi pályafutása a Népszavánál indult. A rendszerváltást követően már az Új Magyarország színikritikusa, ahonnan egyenes út vitt a Napi Magyarországhoz, a Magyar Nemzethez, majd a Magyar Hírlaphoz. Anyalapjai mellet hallatlan mennyiségben jelentek meg írásai a Magyar Szemlében, a Magyar Naplóban, a Film-Színház-Muzsikában, a Párizsi Irodalmi Újságban, a Kortársban. Utolsó szerkesztősége az újonnan alakult Nagyítás volt.
 
Elmondása szerint éjszaka írta cikkeit, kettőt-hármat, na meg az 1998-ban kiadott, Forgószélben című, Harag György, a rendező-mágus alcímű könyvét. A portrékötet annyira jól sikerült, hogy rákerült az Írók Boltja top listájára, mi több, úgy fogyott, hogy újabb kiadást kellett nyomni belőle.
 
Ha ránézett az ember, az első, ami eszébe villant, ez volt: élet. Nehéz lenne megmondani, hogyan, de tényleg egyszerre tudott több helyen jelen lenni. Noha e tulajdonsága némi szétszórtságot feltételez, színikritikáinak a tökéletes összeszedettség, részletekbe menő értékelés adta cementjét, amit a szakma ritka egyöntetű elismeréssel honorált. A régi iskola kiemelkedő újságírója volt, jó ember és nagyszerű kolléga. Hiányozni fog.

Ditzendy Attila Arisztid


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.