Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-12-02 14:32:00

Elkészült az új alkotmány koncepciója

Már olvasható az új alkotmánytervezet az Országgyűlés honlapján. Az új alaptörvény koncepciója szerint a szentkorona a preambulumban és az állami lobogón is szerepelne. Kétkamarás parlament alakulhat, az emberi életet pedig fogantatástól számítva védenék.

A tervek szerint említést tennének a szentkoronáról a preambulumban, a koncepció készítői szerint ez fejezné ki a jogfolytonosságot, a történelmi alkotmány értékeit és szerepét. Az ország államformája a jövőben is köztársaság lenne, az ország maga pedig demokratikus jogállam. Az állami lobogó meghatározása szerint annak fehér sávjában szerepelne a címer. A jelenlegi alkotmány szerint a hivatalos állami lobogó a címer nélküli trikolor.

Az új alkotmány kiemelt védelemben részesítené a házasságot, mint "a férfi és a nő
legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot". Tehát az azonos neműek házasságát kizárná.. "A szabadság, az alapvető jogok, a házasság és a család tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége" - áll a munkaanyagban.

Ha a parlament a most nyilvánosságra hozott koncepciót fogadja el, akkor a jövőben csak akkor lehetne változtatni az alkotmányon ha a módosítási javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön azországgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával változtathatná meg.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.