Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-11 12:30:00

Elítéltélték a „halálbrigád” parancsnokát

Bűnösnek ítélt a katonai törvényszék csütörtökön egy újabb amerikai katonát, aki Afganisztánban részese volt három fegyvertelen civil meggyilkolásának: a holttesteket „emléktárgygyűjtésből” megcsonkította, majd a helyszín manipulálásával társaival együtt úgy állította be az eseteket, mintha az áldozatok tűzharcban elesett támadók lettek volna.

Calvin Gibbs törzsőrmester volt a rangidős abban a 12 fős szakaszban, amely előre kitervelt módon, titokban és kedvtelésből civileket gyilkolt és csonkított meg Kandahár tartományban. Ötjük ellen emberölés, vagy abban való részvétel, a „halálbrigád” másik hét tagja ellen pedig kisebb bűncselekmények (kábítószer-fogyasztás, be nem jegyzett fegyverek tartása, hullagyalázás és egy vallomásra készülő katona megfélemlítése) miatt emeltek vádat. A katonák kegyetlenkedéseikről felvételeket is készítettek, amelyek közül többet nyilvánosságra hozott a német Der Spiegel hetilap. Gibbset a törvényszék akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti.

A Washington állambeli Tacoma közelében, a Lewis-McChord támaszponton megtartott, egy hétig tartó tárgyaláson a 26 éves Gibbs ártatlannak vallotta magát és azt vallotta, hogy senkit sem végzett ki. Az egyik áldozat megölését elismerte ugyan, de azt állította, hogy önvédelemből cselekedett. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a három férfi – két paraszt és egy falusi imám – holttestét felhasította és hogy levágta az ujjaikat, s fogakat is kitépett. Cselekedeteit a törzsőrmester zavarodottsággal magyarázta, valamint azzal, hogy testrészekkel az általa kedvelt katonáknak akart kedveskedni, azokat pedig, akiket nem kedvelt, meg akarta félemlíteni.

„Nem gondolkodtam, az egész visszataszító. Szégyellem magam” – jelentette ki a vádlott. A vád szerint Gibbs mind a három gyilkosságban részt vett, s utóbb fegyvereket helyezett el a halottak közelébe, hogy azokat lelőtt tálib támadóknak tűntesse fel. A védelem pedig ezzel szemben azzal érvelt, hogy a „halálbrigád” három tagja, aki korábban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, saját büntetésének enyhítése érdekében a mintakatona törzsőrmester nyakába akarja varrni a bűncselekményeket. A bíróság Gibbs törzsőrmester mind a 15 ellen felhozott vádpontban bűnösnek találta.

A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes tavaly januárban a Facebookon keresztül megüzente szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek. Winfield apja jelentette az ügyet, ám egészen 2010 májusáig nem indult vizsgálat, amikor egy kábítószer-ellenes vizsgálat során az egyik tanú megerősítette, hogy halálesetek történtek.

Egy videofelvétel tanúsága szerint Winfield tizedes is részt vett egy gyilkosságban, mert saját bevallása szerint, attól félt, hogy ellenkező esetben őt is megölik.
Az ügyben az első elítélő ítéletet idén márciusban hozta meg a katonai törvényszék.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.