Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-26 16:50:00

Elfogták a vérengző gyilkost

Több mint egy évtizedes bújkálás után az ENSZ katonái őrizetbe vették Ratko Mladic-ot, akit a Boszniai háborúban elkövetett, emberellenes bűncselekményekkel vádolnak. A gyanú szerint 7500 férfi és kisfiú vére szárad a kezén.

Boris Tadic, szerbia köztársasági elnöke egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy valóban a volt boszniai hadseregparancsnok került rácsok mögé. Elmondása szerint elfogásával Szerbia egy sötét történelmi fejezete zárul le. Tadic azt is elmondta: a Hágai Emberjogi Bíróság elé állítják majd a gyilkosságokkal vádolt férfit. A szerb elnök reményét fejezte ki, hogy Mladic elfogásával egy újabb lépést tettek az Európai Unióba való lépéshez.

Radovan Karadzic 2008-as elfogása után Mladic volt a következő a legkörözöttebb háborús bűnösök listáján. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára elmondta: végre eljött az ideje az igazságnak.

A szerb média közlése szerint Mladic-ot az észak-szerbiai Vojvodina tartományban tartóztatták le csütörtök hajnalban. A hírek szerint a Milorad Komodic álnevet használta a háborús bűnös. Mladic az 1996-os mészárlást követően szabadon élt a szerbiai fővárosban, Belgrádban. Slobodan Milosevic jugoszláv elnök 2001-es letartóztatása után azonban neki is nyoma veszett.

 

(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.