Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 12:54:00

Elfogadhatatlan az új egészségügyi tervezet?

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) szerint az európai uniós munkaidő-direktívával ellentétes az új egészségügyi „salátatörvény” tervezetébe került ügyeleti szabályozás.

Az tervezetben foglaltak szerint a munkáltatók felemelhetik a kötelező, napi 12 órás munkavégzési limitet. Ilyen Európában nincs sehol – közölte Bélteczki János, a MOSZ elnöke hétfőn. Jelenleg az orvosok csak „önkéntes órákkal” dolgozhatnak napi 12 óránál többet, ám a tervezett módosítás az eddigi kevés szabadidőt is elveszi tőlük. Mint kifejtette, a tervezet szerint a kórházak a rendes munkaidő terhére hetente elrendelhetnek 16 óra ügyeletet, amelyet nem kell beleszámítani a magyarországi 416 órás túlmunkakeretbe. Így a kórházak számára lehetővé teszik, hogy azok az orvosok nyolcórás kompenzáló pihenőidejét ledolgoztassák. Az új tervezet szerint ezt a kötelező távollétet is ledolgoztatnák a dolgozókkal, méghozzá akár hétvégén, a pihenőnapon is – hangsúlyozta a szövetség vezetője.

A MOSZ elnöke ugyanakkor úgy véli, a kötelező pihenőidejüket valószínűleg nem hétvégén dolgoztatják majd le, mert a munka törvénykönyve szerint pihenőnapon jóval magasabb óradíj jár. A szövetség szerint a korábban havi négy, hétköznapra eső ügyelet helyett hat ügyeletre kötelezik majd az orvosokat, a korábbi ügyeleti díjért – vagyis kettőt ingyen vállalnának –, vagy havi négy ügyeletet rendelnek el, de azért is a korábbi díj töredékét fizetik majd ki.

Béltecki János közölte, hogy a szövetség véleményét az egészségügyi államtitkársághoz is eljuttatták. Hozzátette, hogy ha nem történik érdemi módosítás, akkor „a törvényes keretek között mindenre készek” a dolgozók érdekeinek védelmében.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.