Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-02 12:15:00

Elfelejti az emberi jogokat az új alkotmány?

Nemzetközi és európai emberi jogi normákat sért a január 1-jén életbe lépett új magyar alkotmány - közölte az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet.

A hvg.hu cikke szerint az Amnsty International ezért felszólította Schmitt Pált, hogy ne írja alá az alkotmányt és kérte az EU-t, sürgősen tegyen meg minden szükséges lépést azért, hogy Magyarország ne sérthesse meg az európai diszkriminációellenes normákat.

Az aggodalomra különösen okot adó pontok az élet védelmének garantálása a fogantatás pillanatától (II. cikk), a házasság intézményének meghatározása mint egy férfi és nõ közötti életközösség (L cikk), a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetése (IV. cikk 2.), és a szexuális irányultság alapján való hátrányos megkülönböztetés tilalmának kihagyása (XV. cikk 2.) - tette közzé az AI.

A szervezet szerint az alkotmány II. cikke megsértheti azt az elvet, hogy a magzat védelmére hozott intézkedéseknek nem szabad aláásniuk a nõk jogait, többek között az élethez, a fizikai és szellemi egészség legmagasabb szintjének eléréséhez, magánélethez, önrendelkezéshez, és az esélyegyenlõséghez való jogaikat, és a diszkrimináció tilalmát. A cikk itt folytatódik.

 

hvg.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.