Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-13 13:57:00

Elfeledett művészek a Páva utcai zsinagógában

A Száműzött művészet című programsorozatban vasárnap este a hagyományos családi, baráti házikoncertek világa, az együttzenélés közösségformáló ereje kel életre a Páva utcai zsinagógában, ahol Korcsolán Orsolya és Bársony Péter, valamint Gulyás Márta és Varga István előadásában három mű ős- és egy magyarországi bemutatóként hangzik el.

Az ősbemutatóként elhangzó Zongoranégyes szerzője, Gyulai Elemér katolikus családban született Kaposváron 1904-ben, Zeneakadémiai tanulmányai mellett jogi diplomát is szerzett. Később zeneszociológiával és zenepszichológiával kezdett foglalkozni. Zongoranégyesével elnyerte a Belga Quartet díját. Zsidó származású feleségét és barátait bújtatta, segítette őket, valószínűleg ezért vitték a frontra, ahol 1945-ben vesztette életét.

Az Elegiaque című kompozíció alkotója, Justus György magánúton kezdte zeneszerzői és hegedűtanulmányait. A népdalkutatás és a népdalkórusok kialakításának kérdései is foglalkoztatták. 1943 őszén munkaszolgálatra hívták be, 1944-ben Erdélyből hazaszökött, Budapesten bujkált. Novemberben a nyilasok a lakásán elfogták, ezután nyoma veszett.

Schönfeld-Sárosi Imréről egyik barátja, Korányi György így emlékezett: "Schönfeld-Sárosi Imrével a Mozart Egyesületben ismerkedtünk meg. Együtt kvartetteztünk. Nemcsak jól brácsázott, jó kamaramuzsikus volt, hanem kitűnő zeneszerző is." Pastoraléja és az Elegiaque is ősbemutató.

Weisz Ferenc (Franz Weisz) zeneszerző, zongoraművész a Nemzeti Zenedében Tomka Istvánnál és Aggházy Károlynál tanult. 1920-21-ben Amszterdamba költözött. 1938. április 8-án Olga Moskowskyval mutatták be a holland közönségnek Darius Milhaud Scaramouche című négykezes-zongoraművét. Weisz Ferencet Amszterdamból hurcolták el. Nocturne-je magyarországi bemutató.

Az észt Arvo Pärt a kortárs egyházzene egyik legjelentősebb alakja. 1980-ban a szovjet rendszer elnyomása elől emigrált feleségével és két fiával. Sokáig Berlinben élt családjával. A politikai rendszer változása után tért vissza hazájába, ma Tallinnban él. Spiegel im Spiegel című műve hallható vasárnap este. A koncertet Brahms c-moll vonósnégyese zárja.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.