Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 10:45:00

Elenyésző Magyarországon a munkahelyi drogprevenció

A Nemzeti Drogmegelőzési Iroda a fiatalokat azokon a helyeken szólítja meg, ahol jellemzően a szabadidejüket töltik, de emellett a munkahelyi megelőzés elenyésző – olvasható a Nemzeti Drog Fókuszpont közleményében.

A Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének magyarországi központja. Saját kutatásaival és más intézmények adatainak feldolgozásával segíti a magyarországi és nemzetközi szervezeteket a kábítószer-probléma feltárásával, kezelésével és megoldásával kapcsolatos döntéseikben. A drogok kipróbálásának ideje Magyarországon jellemzően a középiskolás évekre tehető, így a szakemberek az iskolai prevencióra helyezik a hangsúlyt – írta a fókuszpont. A drogprevenciós törekvéseket áttekintő elemzés szerint a mintegy 400 iskolai program 60 százaléka közvetlenül a diákokkal foglalkozik, 40 százaléka pedagógus- vagy kortársképző program. A diákokkal foglalkozó programok többségének célja a drogokkal kapcsolatos ismeretek növelése, de emellett abban is segítenek, hogy a fiatalok megtanuljanak nemet mondani.

Egyes tanévekben az iskolák 85 százalékában volt valamilyen prevenciós program, döntő többségükben minden évben nekirugaszkodtak. Az évtized végére a közoktatási intézmények 85 százalékában volt valamilyen szakember – iskolapszichológus, drogügyi koordinátor, egészségfejlesztő, ifjúsági orvos, vagy az iskolában rendszeresen jelen lévő védőnő – az iskolai prevenciós, egészségfejlesztési feladatok ellátására.

A munkahelyeken viszont a szerfogyasztás megelőzését célzó „munkahelyi prevenciós programmal” szinte csak elvétve találkoztak a szakemberek – hangsúlyozta a fókuszpont. Mint írták, legutóbb 2009-ben mindössze kilenc munkahelyi prevenciós program nyert támogatást. Ennek oka szerintük az, hogy a munkáltatók jellemzően munkabiztonsági kérdésnek tekintik a szerfogyasztást, ebből adódóan a probléma kezelése magatartás-szabályozási kérdésként merül fel. Az egészségtudatosság helyett a jogi következményektől való félelem határozza meg mind a munkáltató, mind a munkavállaló magatartását a káros szerek fogyasztásával kapcsolatosan – fogalmazott a Nemzeti Drog Fókuszpont.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.