Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-12 14:30:00

Elemzők kritizálják a tőzsdei shortolás betiltását

Az elemzők szerint nem oldja meg pénzpiaci válságot, hogy több európai ország tőzsdéjén betiltották az úgynevezett shortolást. A felügyelet nem tervezi, hogy Magyarországon is sor kerülne hasonló lépésre.

Az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA pénteken jelentette be, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől betiltja tőzsdéin a short (eladási) ügyleteket. A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik.

Az úgynevezett "shortolás" részvényeladást jelent a részvények előzetes birtoklása nélkül. Az árfolyamesésre játszó spekulánsok eladási pozíciót vesznek fel rövid határidőre, arra számítva, hogy visszavásárláskor alacsonyabb lesz az árfolyam. Az ilyen befektető sok esetben végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az eladott részvénycsomagot.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek annyit mondott: a felügyelet nem tervezi a shortbetiltást. Mint mondta, nincs információja ilyen irányú jogszabályalkotói szándékról sem. Varjú Péter, az Erste üzletkötője az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: nem a shortolók miatt "omlik" a piac, jellemzően azok adnak el sok papírt, akiknek az a "kezében" van, de megijedtek. Leszögezte: a piaci körökben úgy vélik, a shortos a legjobb vevő, mert amikor mindenki csak eladni akar, akkor a korábban shortolók akarnak először venni.

Az üzletkötő szerint a shortbetiltás nem old meg semmit, hiszen ha a piac nem lát jövőképet, akkor úgysem jönnek a vevők, eladók pedig úgy is lesznek. A shortosok ilyenkor stabilizálni tudnak egy piacot, nem pedig szétverni, hiszen a zárással profitot akarnak realizálni - emelte ki.
Szerinte politikai döntés volt, hogy több európai országban betiltották a határidős eladási ügyleteket. Közölte: Magyarországon most sincs is "naked short", azaz "meztelen short", nem lehet eladni olyan papírt, ami nincs az eladó birtokában; határidős piacon lehet shortolni, de ezt nem is lehet megtiltani.

Varjú Péter szerint a mostani válság megoldása az lehet, hogy stabilizálódnak a gazdaságok, ha makro és vállalati oldalon visszatér a hit, ha a politikusok jövőképet tudnak felmutatni.
Rózsa Balázs, az OTP kereskedelmi részlegének vezetője az MTI-nek azt mondta: a magyar piac követi a nemzetközi piacokat, ha a shortbetiltás az érintett országokban eredményes lesz, akkor az itthon és érezteti a hatását. Kiemelte: az intézkedéssel azok helyzetét nehezítették meg, akik szándékosan arra játszanak, hogy essenek a piacok, és úgy realizáljanak profitot.

Más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem a magyar makrogazdasági helyzettel, nem a magyar tőzsdei cégekkel, értékpapírokkal van probléma, a nemzetközi válság érezteti a hatását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is. Szerintük olyan országokban van értelme betiltani, vagy korlátozni a shortolást, ahol a probléma forrása van. Magyarország nyugodt, ezt jól mutatják a magyar állampapír-piaci adatok.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.