Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-12-06 17:45:00

Elbukott az áldozatokat védő javaslat

Az Országgyűlés 109 szavazattal elutasította mai ülésén a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény módosításáról szóló javaslat tárgysorozatba vételét. A Ficsor Ádám és Juhász Ferenc szocialista képviselők módosító indítványának indokolása szerint úgy változtatták meg volna a jogszabályt, hogy az állam vállalja magára a kártérítés felelősségét azokban az esetekben, amikor az elkövetőtől lehetetlen behajtani a megállapított kártérítés összegét.
 
Ficsor szerint az indokolja a felelősségvállalást, mert például Szögi Lajos családjának semmi reménye arra, hogy megkapja a nekik kártérítésként megítélt 46 millió forintot. „A társadalmat mélyen felháborító, súlyos bűncselekmények esetében is előfordul, hogy ugyan a sértett vagy örökösei számára bíróság jogerősen kártérítést állapít meg, ezt azonban az elkövető anyagi helyzete miatt lehetetlen behajtani. A méltányosság és a sértettek fokozottabb védelme jegyében a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy különös méltánylást érdemlő esetben az ilyen kártérítés megfizetését a központi költségvetés átvállalja. A visszaélések elkerülése érdekében a törvényjavaslat rögzíti, hogy az átvállalt kártérítést az elkövetőn az állam adók módjára hajthatja be” - fogalmaztak az előterjesztők.

A végszavazás előtt a Jobbik képviselője Pörzse Sándor is frakciója támogatásáról biztosította a szocialisták javaslatát, mert mint mondta, a család legidősebb lánya, saját személyi asszisztense.

(p.a.)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.