Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-18 18:13:00

Eladósodott önkormányzat: kikapcsolták az áramot a hivatalban

Tartozás miatt kikapcsolták az áramot szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály polgármesteri hivatalában - közölte a község független polgármestere csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A 930 lakosú település önkormányzati hivatala 1,6 millió forintos tartozást halmozott fel az E.ON Zrt.-vel szemben, ezért az épületet lekapcsolták az elektromos hálózatról - mondta Petra András. Az önkormányzat egy aggregátort köttetett be a rendszerbe, ez azonban a napi nyolc helyett csak két-három órára elegendő áramot biztosít a hivatali munkavégzéshez.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat az összes intézménye el van maradva a számlákkal, így elképzelhető, hogy nemfizetés esetén később máshol is kikapcsolják a szolgáltatást.
Gacsály adóssága július végén több mint 24 millió forint volt, ebből négymillió forinttal a Tigáz Zrt.-nek tartozott. Az adósság miatt augusztus elején kikapcsolták a gázt több intézményben, közte az idős emberek bentlakásos otthonában. Petra András elmondta: az augusztusi gondozási díjból befolyt összeget, mintegy félmillió forintot már kifizettek a szolgáltatónak, s bár ezzel nincsen rendezve a teljes tartozás, a szolgáltató partner volt abban, hogy a következő részösszeget is ilyen módon törlesszék.

Ezt a pénzt eddig élelmezésre fordították - mondta az önkormányzati vezető, hozzátéve, így nem tudni, miből szerezik be a főzéshez szükséges nyersanyagot.
A polgármester tájékoztatása szerint a halmozottan hátrányos helyzetű szatmári község 170 millió forintos éves költségvetéséből az idén csaknem 40 millió forint hiányzik. Az önkormányzat dolgozói bérekkel is el van maradva, tartozik a beszállítóinak, a szociális segélyek kifizetése után pedig nem marad pénz.

A gacsályi önkormányzat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási alapjának első pályázati körében 11,5 millió forintot kapott. Petra András közlése szerint a tartozások rendezése érdekében a szeptemberi, második fordulóra is benyújtják a pályázatot, de ebből bevétele leghamarabb október végén lesz a helyhatóságnak.
Szerdán Versend önkormányzatának több épületében kapcsolták ki az áramot, miután a baranyai község mintegy kétmillió forint tartozást halmozott fel, az adósságát pedig határidőre nem tudta rendezni.

 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.