Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 17:39:00

Egyre több gyermek számára nyitnak Start-számlát a szülők

A Start-számlán, még a középmezőnybe számító kamatszint mellett is, több mint 2 millió forint gyűlik össze, míg ha valaki a maximális tízezer forintot fizeti havonta ez akár 5,4 millió forint is lehet a gyerek nagykorúságára – állítja az azenpenzem.hu.

A Magyar Államkincstár (MÁK) nyilvántartása szerint egyre többen ismerik fel a babakötvényt kiegészítő spórolás előnyeit – ismerteti a pénzügyi portál. Míg az indítás évében, 2006-ban a jogosult babák alig több mint tizedének nyitottak valamelyik hitelintézetnél Start-számlát a szülők, az idén az első három negyedévben ez az arány már közelít a 40 százalékhoz. Az eddig megnyitott Start-számlák száma összesen 127 ezer.

A szülők azonban nem tettek félre túl nagy összegeket gyermekük jobb indításának elősegítésére; az állam a babakötvény fennállása óta mintegy 27 milliárdot fizetett ki életkezdési támogatásként, amit kezdésként nem egészen hatmilliárddal gyarapítottak az egyéni befizetések. A kincstár 2006 óta minden újszülöttre támogatást ad, amelynek jelenlegi összege 42,5 ezer forint. Aki nem nyit Start-számlát egy hitelintézetnél, annak pénze a MÁK-nál kamatozik. A kincstári számlán lévő összeg után az ötéves állampapír hozamával azonos mértékű kamatot írnak jóvá évente. Idén átlagosan 7,1 százalék kamat jár az induló összegre. Ez jó hozam, de az alacsony összeg miatt a nagykorúságra változatlan kamatszintet feltételezve is csak mintegy 145 ezer forintot hoz – számolta ki az azenpenzem.hu. Mindenképpen érdemes legalább a további – tehát az induló 42,5 ezer forinton felüli – állami támogatást (ez a befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hat-, a nehéz sorsú gyermekeknél 12 ezer forint) kihasználni. Ehhez viszont Start-számlát kell valahol nyitni.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.