Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 16:30:00

Egyre több a kisgyerekkori gyógyszermérgezés

Egyre több amerikai kisgyerek kerül sürgősségi osztályra véletlen gyógyszermérgezés következtében - írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.

Megállapításaik szerint az esetszám növekedését elsősorban erős fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók és izomlazítók okozták. A mérgezéseknél általában a gyerekek veszik be véletlenül a szert, nem pedig a szülők cserélik össze és adják be tévedésből azokat. A Cincinnati Gyerekkórház kutatói G. Randall Bond vezetésével gyűjtötték össze az adatokat az Egyesült Államok mérgezési központjaiból, ahol regisztrálják a mérgezés miatti segítségkéréseket. Ezek szerint 2001 és 2008 között 544 ezer öt év alatti gyerek vett be véletlenül gyógyszert, közülük 454 ezren csak egyetlen szemet. A tanulmány szerint a legtöbb esetben nem lett komolyabb baja a gyerekeknek, ám 66-an meghaltak.

Az elemzett időszakban a véletlen mérgezések száma 30 százalékkal emelkedett, a kórházi kezelések száma szintén emelkedett. A kutatók úgy vélik, ennek hátterében az áll, hogy az amerikaiak egyre több gyógyszert tartanak otthon, köztük kábító hatású fájdalomcsillapítókat, vérnyomáscsökkentőket és diabétesz elleni szereket. A leghosszabb kórházi kezelésre a cukorbetegeknek szánt gyógyszert beszedő gyerekek szorultak, és közülük minden ötödik szerzett közepes vagy súlyos sérülést.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.