Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-01 18:20:00

Egyre franciásabb a Meki

Baguette, vaj és dzsem: a McDonald's franciaországi kávézóiban megtörtént az addig elképzelhetetlen, a jellegzetes amerikai ajánlat helyett a franciák tipikus reggelijét is felveszik a kínálatba.

Mint a párizsi Le Figaro írja, a McCafé tartine (vajaskenyér) nevű menüben az amerikai gyorsétkeztető láncolat két, jellegzetesen francia péksüteményt (petit pain), kis üveg lekvárt, kis adag vajat és egy meleg italt kínál 3 és fél euróért (mintegy ezer forint).Igaz, a McCafék, amelyek 2004-ben tűntek fel, tavalyi 18 millió eurós forgalmukkal ma még az amerikai óriáscég franciaországi teljes forgalmának alig 1 százalékát képviselik. Idén azonban 50 új McCafé nyílt, és így már 134 működik belőlük francia földön. Január óta 10 millió vendégük volt - tavaly összesen szolgáltak ki ennyit.

A franciás ajánlattal a világcég a reggeli forgalmat kívánja fellendíteni. A McDonald's üzletekbe a legtöbben az ebéd- és vacsoraidőben térnek be, viszont a McCafék forgalma megoszlik: a vendégek negyedrésze reggelizni jön, 40 százalékuk délután, a többiek ebéd után hörpintik fel kávéjukat ezekben az egységekben.

A franciaországi változások beilleszkednek a cég új stratégiájába, amelynek célja alkalmazkodni a helyi hagyományokhoz. Az olaszországi McCafékban töltött croissant szolgálja ezt a célt, a portugáliaiakban pedig sajtos toast. A francia McCafék előzőleg már a mandulás csókot (macaron) is felvették a kínálatukba, továbbá helyben készült aprósüteményekkel is kedveskedtek. Ezek már nagyon franciás termékek voltak - mondta a cég egyik igazgatója a lapnak -, de olyan finomságok, amelyeket az emberek csak időnként fogyasztanak. A vajaskenyér, a tartine viszont a mindennapi francia reggeli tartozéka.

A reggeli kínálat bővítésével az amerikai cég új fogyasztókat kíván megnyerni Franciaországban - és még ez sem minden. A tervek szerint McCafék tovább franciásodnak: október végétől jellegzetes francia regionális csemegéket is forgalmaznak majd.

 

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.