Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-16 18:04:00

Egymilliárddal pótólnák az egyházi iskolák normatíváját

Az idén egymilliárd forintot kapnak az egyházak a kormányzat tervei szerint a közoktatási kiegészítő normatíva korábbi elmaradásának pótlására - mondta Szászfalvi László, a közigazgatási tárca egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi megállapítása szerint összesen 4 milliárd forint elmaradása volt az államnak az egyházakkal szemben, az előző ciklusban az akkori kormányzat törvénytelenül tartott vissza ekkora összeget az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájából.

Szászfalvi László kitért arra, hogy tavaly a 4 milliárd forintból 1 milliárdot már kifizettek az egyházaknak. Az idei újabb 1 milliárd kifizetése után a még fennmaradó 2 milliárdos tartozást a tervek szerint a kormányzati ciklus végéig rendezik, oly módon, hogy jövőre és két év múlva is folyósítanak az egyházaknak 1-1 milliárd forintot.

Az egyházak a közoktatási intézményeik fenntartására úgynevezett kiegészítő normatívát kapnak, amelyet a tanulók létszáma után az alapnormatíván felül folyósít nekik az állam annak megfelelően, amennyit az önkormányzatok átlagosan költöttek az előző évben szintén az alapnormatíván felül iskoláikra, óvodáikra.

Az ÁSZ 2008 júniusában közzétett összegzésében megállapította: az egyházak részére 2005-2006-ban megállapított közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg az egyházak finanszírozásáról szóló törvény előírásainak, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletben előírtaknak és az éves költségvetési törvények végrehajtásáról szóló jogszabályok indoklásában foglaltaknak. A számvevőszék azt javasolta a kormánynak, hogy intézkedjen az egyházi kiegészítő támogatás jogszabályoknak megfelelő megállapításáról.
 

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.