Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-18 09:10:00

Egymást gyilkolták a megvadult rabok

Több ezer venezuelai katona megostromolta helyi idő szerint pénteken azt a börtönt, ahol napok óta lázongtak a fegyencek, egymást gyilkolva.

A Caracastól keletre fekvő Guarenas város börtöne elleni rohamban ötezer katona vett részt. Tizenkét óra alatt sikerült ellenőrzésük alá vonni a dühöngő rabok által uralt fegyintézetet. Eközben a katonáknak vízágyúkkal és könnygázzal kellett féken tartaniuk az intézet előtt összegyűlt kétségbeesett rokonokat. A nagyszabású akció során egy katona életét vesztette, és 16-an megsebesültek. Egy helyi lap úgy tudja, hogy az ostrom során 11 elítélt meghalt, és 26-an megsebesültek.

Az El Rodeo börtön rabjai a múlt vasárnap lázadtak fel, amikor a foglárok megpróbálták átfésülni a börtöncellákat fegyverek után kutatva. A rivális börtönbandák egymás torkának estek. Kilenc órán át folytatódott a tömegverekedés, előbukkantak lőfegyvereket és szúróeszközöket is, miközben a börtönőrök tétlenül nézték végig mindezt. Az erőszakcselekmények során 21 rab és egy látogató meghalt.

A venezuelai hatóságok nem titkolják, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben súlyos a helyzet, a börtönök túlzsúfoltak - a 750 fősre tervezett El Rodeóban 5000 rab van -, s titkos csatornákon, a korrupt börtönőrök segítségével az elítéltek fegyverekhez és robbanóanyaghoz jutnak. Az év első három hónapjában 124 haláleset történt a börtönökben. Az El Rodeóban történtek után a venezuelai kormány bejelentette, hogy börtönügyi minisztériumot hoz létre.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.