Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-05 18:00:00

Egyiptomból érkezett a hasmenésjárvány Németországba

Egy 2009-es egyiptomi fűszermagszállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége (EFSA) szerint.

A görögszéna nevű (a világ számos országában termesztett) növény magjából 15 tonna érkezett Németországba. Az EFSA kedden közzétett jelentése szerint ez a legvalószínűbb kapcsolat a baktérium és a hasmenésjárvány között.

Az ügynökség azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy tegyen intézkedéseket az esetleges újabb fertőzések elkerülésének érdekében. Az EFSA szerint elképzelhető, hogy későbbi egyiptomi szállítmányok is tartalmazták a baktériumot, ez ügyben a hivatal folytatja vizsgálatait. A bizottság a jelentés közzétételét követően bejelentette, hogy az unió azonnali hatállyal - egyelőre október 31-ig - beszünteti az Egyiptomból érkező valamennyi csíráztatásra alkalmas magféleség importját. Emellett intézkednek annak érdekében is, hogy az uniós országok piacairól kikerüljenek a tavalyelőtt és tavaly az érintett egyiptomi szállítótól érkezett görögszénamag-szállítmányok.

A bizottság megjegyezte, hogy az EU elsősorban Kínából és Indiából importálja a szóban forgó magféleségeket. Egyiptomból tavaly 49 ezer tonnányi ilyen termék érkezett a uniós országokba, 56 millió euró összértékben.

A májusban kezdődött németországi hasmenésjárványnak 48 halálos áldozata volt.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.