Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-25 13:45:00

Egyiptom veszélyes a női újságírók számára

Nem javasolja női újságírók küldését Egyiptomba a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet, miután több külföldi médium női munkatársát érte szexuális támadás.

A pénteken kiadott közlemény apropóját az adta, hogy a France3 francia közszolgálati televízió riportere, Caroline Sinz, a csütörtök esti híradóban sugárzott riportja végén közölte, hogy aznap Kairóban civil ruhás férfiak megverték, majd szexuálisan bántalmazták.

"A kameramant és engem is megvertek, majd szétválasztottak minket. Nagyon kevés nő, és főleg külföldi nő van most a Tahrir téren. Megvertek és mindenki előtt fényes nappal szexuálisan bántalmaztak" - mondta a tudósító. Később a francia média megkeresésére elmondta, hogy a belügyminisztérium közelében forgatott, amikor 14-15 éves fiatalok megtámadták a kéttagú stábot. "Egy rakat fiatal és felnőtt ütlegelt, letépték a ruhámat" - mondta az újságírónő. Arra a kérdésre, hogy mit ért erőszakon, azt mondta, hogy támadói végigtapogatták. "Néhányan a segítségemre siettek, sikertelenül. Meglincseltek. Körülbelül háromnegyed órán át tartott, amíg sikerült elvonszolnom magam. Azt hittem, meg fogok halni" - tette hozzá Caroline Sinz.

A riportert a helyszínről egyiptomiak mentették ki. Miután visszaért a szállodájába, a kairói francia nagykövetségtől kapott segítséget, majd orvoshoz ment.
"Ez legalább a harmadik eset, hogy egy női riportert szexuálisan bántalmaztak az egyiptomi forradalom kitörése óta. A szerkesztőségeknek ezt figyelembe kell venniük és átmenetileg fel kell függeszteniük női újságírók küldését Egyiptomba" - olvasható az RSF közleményében. A jogvédő szervezet úgy vélte, hogy ezek ellen a támadások ellen nem létezik más megoldás.

Februárban Lara Logant, a CBS amerikai tv-társaság riporterét szintén munkája közben érte brutális szexuális támadás a kairói Tahrir téren. A marokkói-amerikai Mona Eltahawy pedig csütörtökön twitteres bejegyzésekben tárta a nyilvánosság elé, hogy 12 órán át tartotta fogva az egyiptomi belügyminisztérium és a katonai titkosszolgálat, azt követően, hogy tudósított az elmúlt napok kairói tüntetéseiről. Azt írta, hogy szexuálisan zaklatta őt öt-hat biztonsági ember, és órákon át be volt kötve a szeme, míg végül egy bocsánatkéréssel szabadon engedték.


mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.