Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-09 14:48:00

Gazdag programválasztékkal készülnek a közmédiumok is

Egyházi vezetők pünkösdi szentmiséi, istentiszteletei

Pünkösd ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia elnöke pünkösd vasárnap délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala az MTI-vel.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében a Karizmák ünnepe a családok évében elnevezésű rendezvényt, amely a főegyházmegye ifjúsági és családi napja. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig szentmisét tartanak.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök pünkösdvasárnap délelőtt, a debreceni református Nagytemplomban úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét - tájékoztatta az MTI-t a Tiszántúli Református Egyházkerület hivatala.
 

Börtönben is hirdetik az igét

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közölte: pünkösdvasárnap délelőtt hirdet igét a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A szertartáson megemlékeznek a templom 200 évvel ezelőtti megalapításáról, ennek keretében három emléktáblát is avatnak, amelyen részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve szlovák és osztrák evangélikus egyházi vezetők. Az istentiszteleten arról is megemlékeznek, hogy a Deák téri templomban eredetileg három nyelven, magyarul, németül és szlovákul is tartottak szertartásokat. Az egyik felavatandó tábla erre hívja fel a figyelmet, a másik Jan Kollár, itt szolgált szlovák lelkészről, míg a harmadik Székács József szuperintendens (akkori püspök) és Győri Vilmos evangélikus íróról, akadémikusokról emlékezik meg - mutatott rá. Gáncs Péter elmondta, pünkösdhétfőn a fővárosi Markó utcai börtönben hirdet igét a fogva tartottaknak.
 

"Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." (János 15:12-14)

Gazdag pünkösdi programválaszték a köztelevíziókban

Gazdag programválasztékkal készül pünkösd ünnepére a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió. A szerkesztők a hívőknek és a hagyományt tisztelőknek is ajánlanak programokat - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-t.

Szombaton a Duna Televízió a csíksomlyói búcsúról ad közvetítést. Az eseményen Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök tartja a szentbeszédet. Vasárnap délelőtt jelentkezik az m1-en a Kérdések a Bibliában című műsor, amelyben Khaled A. László metodista lelkész korunk gyülekezeti életét a pünkösdi jeruzsálemi közösség fényében világítja meg.

Az m1 és az m2 csatornán is látható Református magazin készítői arra keresik a választ, mit is jelent a mai ember számára pünkösd, a Szentlélek eljövetele. A beszélgetésen részt vesznek a Fasori gyülekezet tagjai, valamint közreműködnek a Julianna református iskola növendékei is.
A Mai hitvallások című műsor Papp János színművészhez látogat. A Magyar Televízió mindkét csatornáján látható összeállításban a színész vall Istenhez való kötődéséről, niklai gyermekkoráról, és arról, hogy milyen hatással volt életpályájára a településről származó híres költő, Berzsenyi Dániel. Somogy szülötte egy zarándokútjáról, az El Caminóról is említést tesz.

A Magyar Rádió az evangélikus istentiszteletet a budapesti Deák téri templomból közvetíti. Az ünnepi összejövetel egyúttal hálaadás is, hiszen 200 évvel ezelőtt e piros betűs ünnepen szentelték fel a templomot. Az istentiszteletet Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartja.

A református istentiszteletet a Magyar Televízió a Pesterzsébeti gyülekezetből közvetíti Takaró Tamás lelkipásztor igehirdetését az apostolok cselekedeteinek első fejezetéhez köti.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.