Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 10:30:00

Egyházak, civilek és szakértők fogtak össze a génmegőrzésért

Magyarország természeti örökségének megóvásáért és értékeinek megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyház, szakmai és civil szervezet.

Az országgyűlési biztos sajtóosztályának pénteki közleménye a megállapodásban egyebek között az áll: "szívünkön viseljük a megőrzött fajták fennmaradásának biztonságát, a génállomány biztonságos nagyságának elérését, a diverzitás megtartása mellett". Hangsúlyozzák azt is: az örökség megóvásának fontos része a gyümölcstermő fásszárú mezőgazdasági növények - fák és bokrok - a Kárpát-medencében megőrzött fajtáinak minél nagyobb egyedszámban való elterjesztése, állományuk növelése oly módon, hogy pontosan lehessen tudni, milyen fajta és változat mely egyede hol található meg.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére az evangélikus, katolikus és református egyházak főpásztorai, a Vidékfejlesztési Minisztérium és génmegőrző intézményei, valamint az Élőfalu Hálózat támogatja a programot, amelyben génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati- és magángyűjtemények) származó csemetéket, illetve szaporítóanyagot lelkészi kertek és földek számára átadnak, s ott befogadnak és nevelnek.

A célok megvalósításáért a megállapodás aláírói kezdeményezik és segítik az iskolák, egyházközségek, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek helyi összefogását - áll a közleményben.

A megállapodást eddigi aláírta:
Ángyán József államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Bábel Balázs kalocsai érsek
Beer Miklós váci püspök
Bölcskei Gusztáv püspök, Magyarországi Református Egyház
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Gáncs Péter elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház
Lantos Tamás, igazgató, Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat
Ónodi Gábor igazgató, Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet
Szenczi Győző, Génbank Tanács
 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.