Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-11 10:43:00

A szabadság megölése, Isten meg ilyenek

Durván lehúzza a magyar EU-elnökséget a brüsszeli lap

A Le Soir című, baloldali liberális beállítottságú brüsszeli lap pénteki számában közölt értékelés szerint olyan rossz imázst még egyetlen rotációs EU-elnökség sem alakított ki magáról, mint a magyar.

A Hat magyar hónap című írás szerzője, Maroun Labaki naftalinszagúnak minősíti a magyar elnökség időszakát. A cikkben lényegében nem esik szó a magyar kormány konkrét EU-elnökségi tevékenységéről. A szerző azonban megállapítja, hogy Orbán Viktor „egy régi, tradicionalista, ultrakatolikus, nacionalista világ" visszatérését jelenti. Szerinte már januárban, a médiatörvény kapcsán látható volt „a szabadság megölése" (liberticide). Ugyanezt a kifejezést használja a szerző az áprilisban megszavazott új magyar alaptörvénnyel kapcsolatban.

A Le Soir cikkírója az „európai értékek" melletti kiállást hiányolja, amikor szóvá teszi a főbb európai intézmények vezetőinek - José Manuel Barrosónak, Herman Van Rompuynek, illetve Jerzy Buzeknek - a „zavaró hallgatását". E hallgatás okát abban jelöli meg, hogy az említett vezetők Orbánnal együtt valamennyien az Európai Néppárt konzervatív politikai családjához tartoznak.

A francia nyelvű brüsszeli lap ugyanazon lapszám ugyanazon oldalán arról is cikket közöl Pascal Martin tollából, hogy kedden egy brüsszeli székesegyházban ökumenikus istentiszteletet celebrál másokkal együtt Erdő Péter bíboros. A „Mise Európáért" elnevezésű vallási rendezvénnyel kapcsolatban a szerző kitér egyebek közt arra, hogy az új magyar alkotmány „a magyar nemzet összetartójaként utal Istenre és a kereszténységre".

Emberi jogvédőkre hivatkozik, akik szerint az alkotmánynak vannak olyan kitételei, amelyek veszélyeztethetik az abortusz lehetőségét, a szexuális másságot, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségét.


MTI, mi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.