Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-09 16:00:00

Hullámzó teljesítményt mutat a többi nemesfém árfolyama

Drágább a platinánál: történelmi rekordon az arany ára

Elemzők az év végi aranyár-várakozást hónapokkal ezelőtt jósolták 1800 dollárra, ám ha marad a tartós emelkedés, a piaci pánikhangulat miatt már pár napon belül elérheti ezt a szintet.

A svájci frank augusztus 9-i, hajnali 261 forintos és délelőtti 264 forintos árfolyama után az arany még drágább lett, unciánként (kb. 31,1 gr) 1775 dollárba került délben: ilyen magasságokban még sohasem járt, már a platinánál is többe kerül.Elemzők az év végi aranyár-várakozást hónapokkal ezelőtt jósolták 1800 dollárra, ám ha marad a tartós emelkedés, a piaci pánikhangulat miatt már pár napon belül elérheti ezt a szintet.

Egyelőre semmilyen megnyugtató tényező nincs kilátásban, csak az idén 23 százalékot drágult a nemesfém árfolyama: a pesszimisták szerint 2500 dollárig is felmehet az ára decemberre, de az optimistább bankok még mindig maximum 1800 dolláros árat várnak a következő fél évben.

Az arany mellett hullámzó teljesítményt mutat a többi nemesfém árfolyama, a gazdasági növekedés lassulásával például az ezüst vagy a platina kereslete is csökkent, így történhetett, hogy 2008 óta először magasabb az arany árfolyama a platináénál. A válsághangulat mellett az autóipar stagnálása is szerepet játszik a kialakult helyzetben.

Az árfolyam szárnyalásának az elsődleges oka az Amerikai Egyesült Államok leminősítése volt, azután indult el az őrült „rali”. Befektetők a nemesfémeket menedéknek, biztonságos eszköznek tekintik, ezért a leminősítés hírére megugrott az arany iránt kereslet – például Dél-Korea 25 tonna aranyat vásárolt a hírre.

Augusztus 8. sorsdöntő volt a részvénypiacon, Amerika AA+ kategóriába sorolása után az ázsiai tőzsde nagyot zuhant, ez pedig tovább rontja az amúgy sem kedvező helyzetet – a svájci frank árfolyama is szinte azonnal hatalmasat ugrott.

 

Aschenbrenner Eti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.