Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-10 13:21:00

Dokumentumszínház a romagyilkosságokról

A túlélőkkel, családtagokkal, falubeliekkel készített interjúkon keresztül dolgozza fel a 2008-2009-es romagyilkosságokat a PanoDráma Szóról szóra című darabja. A dokumentumszínházi előadás csütörtöktől látható a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Házában.

A Szóról szóra az első hazai verbatim, azaz szó szerinti dokumentumszínház. Ennek a műfajnak az a lényege, hogy kizárólag szó szerinti anyagokból épül fel: itt részben az internetről, blogokból gyűjtött anyagokból, de nagyrészt saját interjúkból - mondta el a produkcióról Lengyel Anna, az előadás ötletgazdája és kreatív producere. "Az interjúkat szigorúan szó szerint használjuk fel, semmit sem stilizálunk. Természetesen a szerkesztés így sem hiányozhat: hogy melyik interjúkból, azok melyik részeivel dolgozunk, milyen sorrendbe rakjuk össze, ez a mi kreatív művészi döntésünk, szem előtt tartva persze, hogy ne manipuláljuk az anyagot" - fogalmazott. Az alkotó emlékeztetett arra, hogy miután hat helyen támadtak meg cigányokat hasonló módszerrel, Tatárszentgyörgyön a rendőrség a kezdeti, felületes helyszínelés után még éjszaka átadta a terepet a Csorba család házánál, azt állítva, hogy nem történt gyilkosság.

Az alkotók február végén már megmutatták az előadást az interjúalanyoknak, hogy azok esetleg "megvétózhassák" az elhangzottakat, de ilyenre végül nem került sor - idézte fel Lengyel Anna.
A dokumentumszínházi produkciót csütörtökön, pénteken és szombaton láthatja a Trafó közönsége, de a darab már Szegedre is meghívást kapott. Az alkotók elmondták: ha érkezne meghívás, szívesen vinnék az előadást kelet-magyarországi falvakba is.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.