Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-03 15:23:00

Döbbenetes könyv jelent meg a zsarnoki országokról!

Diktátorok könyve címmel jelent meg Lukács Csaba újságíró könyve a 82. Ünnepi Könyvhétre. A kötet egy sorozat első része, amelyet barátja, Cseh Tamás énekes tiszteletére Micsoda útjaimra keresztelt el a szerző.

A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent, kétszáz oldalas kötetről Lukács Csaba az MTI-nek elmondta: saját utazásainak élményeit örökítette meg öt fejezetben. A könyvben zsarnoki országokról szóló riportok kaptak helyet, szerepel benne Bolívia, Burma, Észak-Korea, Kuba és Románia - ez utóbbi a szerző erdélyi származása okán. A fejezetek az országnevek szerinti ábécésorrendben követik egymást, mert az újságíró nem akarta rangsorolni a különböző rendszereket.


Diktatúrában született, rekonstruál

Romániában születtem egy diktatúrában. Úgy éreztem, rekonstruálnom kell Ceausescu hatalmának végnapjait" - indokolta a szerző, miért foglalkozott az 1989-ben kivégzett diktátorral. "A Ceausescu-házaspár kivégzésének tizedik és huszadik évfordulóján is sokat időztem Bukarestben, beszéltem szinte mindenkivel, aki részt vett a perben, a kivégzésben vagy épp az elfogásában" - magyarázta az újságíró, hozzátéve: az utolsó fejezet így bemutatja milyen dicstelenül, "pitiánerül" ér véget egy diktatúra.

A szerző felidézte: a per szereplői közül sokan ellentmondásos körülmények között haltak meg, ezért nehezen tudta meggyőzni a még élő tanúkat, hogy nyilatkozzanak. "Beszéltem például a felvételeken oly sokszor felbukkanó szőke katonával. Azóta gyógyszereken él, nagyon megviselte a történet" - mondta Lukács Csaba, aki megemlítette: a boncolóorvossal készült interjú során sikerült cáfolni számos legendát is, például, hogy adóvevő lett volna a diktátor aranyórájában.

"Nagyon érdekes, hogy a saját rendszerük ejtette foglyul végül a házaspárt" - fogalmazott az újságíró, aki elmondta, hogy miután a diktátor helikopterét a földre kényszerítették, egy idős úr azért nem tudta tovább vinni őket a kocsijával, mert kifogyott a havonta engedélyezett tizenöt liter benzin.
Lukács Csaba Bolívia szerepeltetését - ahova Tóásó Előd pere miatt ment - azzal indokolta, hogy a dél-amerikai ország egy épülő diktatúrát, "Ceausescu rendszerének pontos mását" mutatja.

"Ezeken a helyeken az újságírónak elsősorban a saját életét kell óvnia. Kubába például, míg ez a rendszer él, nem mehetek vissza" - foglalta össze tapasztalatit, felidézve, hogy a szigetországba egy külföldi alapítvány adományait (számítógépet, vetítőgépet, rendszerellenes irodalmat) vitte, hogy így segítse az ottani ellenzéket. "Reményt vittem nekik. Ugyanazt csináltam, mint amit a rendszerváltás előtt a magyar ellenzék megkapott. Kölcsönkenyér visszajár" - fogalmazott.


Idén már tizenkilenc országban járt

A szerző elmondta: a könyvet többnyire a saját fotó illusztrálják. "Folyamatosan utazom, idén már tizenkilenc országban jártam. A könyv egy sorozat első része, a következő kötet, a Katasztrófák könyve karácsonykor fog megjelenni" - mondta Lukács Csaba, aki a katasztrófákat tartja második szakterületének, miután az elmúlt évtized szinte valamennyi nagyobb tömegszerencsétlenségét végigjárta. Volt, hogy a Baptista Szeretetszolgálattal utazott, de előfordult, hogy egyedül ment.

Lukács Csaba pénteken, szombaton és vasárnap is dedikál az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren a Méry Ratio Kiadó standjánál.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.