Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-08 10:25:00

Digitális orgonát kapott a reformátusokat is befogadó katolikus templom

Új orgonával gazdagodott a Szolnok-Szandaszőlősi Római Katolikus Egyházközség. A beruházás széleskörű egyházi és társadalmi összefogás eredményeként valósult meg – közölte csütörtökön, a helyszínen, a hangszer átadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere.

Szalay Ferenc elmondta: a Váci Püspökség és a helyi hívek 1-1 millió forinttal, a Szolnok Jövője Közalapítvány és a város önkormányzata együttesen ugyanennyivel, más egyházközségek pedig további százezrekkel járultak hozzá a fejlesztéshez, amelynek köszönhetően a korábbi, már-már műemlékszámba menő, közel félszáz éve szolgáló harmóniumot egy modern digitális orgona válthatja fel a templomban.

Az orgona 5 millió forintba került és a hagyományos, „sípos” templomi orgonáktól származó, rendkívül „élethű” hangminták alapján, tökéletes minőségben szólaltathatók meg rajta az egyházi zeneművek. Mindezt erősítőrendszer és hangszórók is segítik – közölte a polgármester.
A beszerzéshez a Váci Püspökség további 2 millió forint kölcsönt is adott, amelyet két év alatt, újabb adományokból fizethet vissza a Szolnok-Szandaszőlősi Római Katolikus Egyházközség.

Az eseményen elhangzott: a templom – amely a helyi református gyülekezet istentiszteleteinek is rendszeresen otthont ad – a városrészhez hasonlóan több lépcsőben látványosan megszépült az elmúlt évek során. Az épülethez hasonlóan a helyi hívek közössége is megújulóban van: egyre több fiatal jár a misékre. A hívek az új orgona hangját a húsvéti örömünnep kezdetén, nagyszombaton hallhatják először.

mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.