Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-25 11:57:00

Devizahitel: uniós jogszabályokat módosítana az MSZP

Herczog Edit európai parlamenti képviselő, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik az Európai Bizottságot, fontolja meg azt a három javaslatot, amelyet a devizakölcsönök ügyében az MSZP korábban megfogalmazott. Elsőként, hogy a bankok a hitelezéssel járó adminisztratív költségeket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel. Másodszor, hogy meghatározott árfolyamkockázat felett az árfolyam elszabadulásának terhét a bank és az adós közösen viselje. Végezetül, hogy európai jogszabály tiltsa meg az egyoldalú szerződésmódosítást.

Kifejtette: indokolatlan, hogy a bankok a hitel-ügyintézési költségeket devizában számfejtik, mert így az ügyfél dupla árfolyamkockázatot visel. Változtatni szeretne az MSZP azon a gyakorlaton is, hogy a pénzintézetek az árfolyamkockázatot teljes egészében a hitelesekre terhelik. Herczog Edit elmondta, ha európai jogszabályban rögzítenék az árfolyamkockázat azon szintjét, amely felett a terheket meg kell osztani, az nemcsak a magyar hitelesek, hanem az unió többi államában élő adósok helyzetén is könnyíthet.

Az MSZP-s politikus véleménye szerint javaslataik nem sértik a belső piacról, illetve a pénzügyekről szóló uniós irányelveket. Hozzátette, remélik, hogy kezdeményezésüket Orbán Viktor miniszterelnök is támogatni fogja, és felveti az Európai Tanácsban.
Ezzel kapcsolatban közölte, azért az ország uniós elnökségének lejárta után fordulnak az Európai Bizottsághoz, mert nem tartották volna helyesnek, ha magyar vonatkozású kérdés napirendre tűzésével terhelik a magyar elnökséget.

Az Európai Bizottságnak az írásbeli kérdésre harminc munkanapon belül kell válaszolnia - ismertette Herczog Edit, megjegyezve: arra számítanak, hogy a szeptemberi szezonkezdetre megérkezik a válasz. A szocialisták úgy ítélik meg, hogy az Európai Uniónak a múlt héten ismertetett pénzügyi mentőcsomag elfogadása után az eurózónán kívüli tagállamokra is figyelnie kellene, azok polgárai ugyanis különösen kiszolgáltatottak az árfolyamváltozásoknak. A szocialisták ezért azt szeretnék elérni, hogy a válságtanácskozásokból ne zárják ki az eurózónán kívüli tagállamokat.

(mti)

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.